Nov 102019
 

Lunds ASK på mästarbilden efter elitseriesegern i våras. Nu är Lunds ASK med i Europacupen fast med ett svagare lag, och ledaren på plats, Drazen Dragicevic, intervjuas inför söndagspremiären. Foto: Lars OA Hedlund

LIVE, EUROPACUPEN, KL 15.15: [Öppna klassen] [Damklassen]
LOTTNING & RESULTAT: [Öppna klassen] [Damklassen]
LÄS MER: [Nils Grandelius försvarar norska färgerna]

Regerande elitseriemästarna Lunds ASK är förstås på plats när Europacupen för klubblag inleds på söndagen.

Första rondens motståndare blir Moscow chess team, ett urstarkt lag med fem spelare över 2600. Lunds ASK får kämpa i underläge, både i denna match och resten av turneringen, vilket också Lunds ledare på plats, Drazen Dragicevic, håller med om:

– Målet var definitivt att nå högre när vi vann elitserien i mars än vad det är i dag. Det blev aningen svagare lag än vad vi trodde, samt att det varit lite besvär på vägen med flygbolag som gått i konkurs bland annat.

– Det blir lite av en turistresa, men vi vet att vi kan skrälla och slå något starkare lag.

Så vad blir målsättningen för Lunds ASK i Europacupen?
– Det blir viktigt att vi presterar på topp de två avslutande ronderna för en bra placering. Vi är rankade som nr 40, men vi ska försöka nå topp 3 bland nordiska lag.
– Bland svenska lag på plats ser jag ingen konkurrent…, ler Drazen Dragicevic och ger en passning till Wasa SK som är rankat som 43:e lag i Europacupen.

Det återstår att se vilket svenskt lag som placerar sig högst upp.

Wasa SK:s premiärmotståndare blir danska Køge SK som har norske stormästaren Jon-Ludvig Hammer (2625) på förstabordet och svenske stormästaren Axel Smith på fjärde bord.

I damklassen spelar Pia Cramling på bord för Monte Carlo som möter Jelica i omgång 1.

Den som kikar runt bland startuppställningarna kommer att hitta fler svenskar som representerar utländska klubblag i Europacupen.