Nov 012019
 

Martin Lokander är svenska landslagets hemlige preppare. Förmodligen hade Erik Blomqvist till höger skickat meddelande till Lokander före EM-partiet… Foto: Lars OA Hedlund & euro2019.ge

KL 12.15: LIVE-TV, LAG-EM: [Öppna klassen, Sverige–Nordmakedonien] [Damklassen, Sverige–Nordmakedonien] [Alla EM-matcher, öppna klassen] [Alla EM-matcher, damklassen] [Deniz Arman kommenterar, endast TV]
LOTTNING & RESULTAT: [Öppna klassen] [Damklassen]

Mitt under brinnande partier när Sverige spelar i lag-EM får schackbloggaren på schack.se, IM Martin Lokander, äntligen lite avkoppling. Då har han före matchen lagt ner alla sina krafter för att ge Sverige chansen att vinna.

Martin Lokander är nämligen Sveriges hemlige landslagssekundant, och sitter hemma och hjälper svenskarna med förberedelser. I intervjun ger han en inblick hur arbetet med landslaget sker bakom kulisserna.

Jobbar du med båda lagen eller har Juan damerna och du laget i öppna klassen?
Martin Lokander svarar:

– Här under Lag-EM hjälper jag endast laget i öppna klassen, jag har faktiskt ingen kommunikation med damlaget men jag förmodar att Juan hjälper damerna.

Hjälper du med alla svenska spelares öppningsförberedelser inför matcherna i öppna klassen?
– Det gör jag, men vissa använder mig mer än andra förstås. Nils har inte lika mycket behov av mig som vissa andra i landslaget som inte är lika väl förberedda i öppningen.

Har ni plockat ut öppningar som ni ska styra emot redan före mästerskapet eller jobbar man mer efter hur motståndet blir efter varje lottning?
– Det blir mycket att man anpassar förberedelserna efter lottningen. Det är alltid svårt att veta vad man får in i förväg, och vissa öppningar passar typer av spelare mer än andra. Landslaget träffades i Malmö innan turneringen och kollade lite på öppningar men jag tror inte det blev någon längre genomgång. Själv var jag inte på plats i Malmö.

Vad är roligast, och samtidigt mest utmanande med att hjälpa landslaget?
– Det roligaste är helt klart när jag känner att jag hittat någon ny och fräsch idé, kanske till och med en som är viktig teoretiskt. Det händer inte alltför ofta. En rolig anekdot från Lag-EM är att i partiet Pechac-Ragger spelades en komisk dragupprepning i Grünfeld som jag hittade för 2 år sedan och tipsade Felix Tuomainen om, som han spelade två gånger 2017 och var först i världen med. Ett exempel på en fräsch idé jag upptäckt även om den var mer rolig än seriös. Det mest utmanande är helt klart att få tillräckligt med sömn, speciellt när jag har något att göra på morgonen.

Du sitter på annan ort än i Batumi. Hur kommunicerar ni?
– Facebook. Vi har en gruppchatt där i princip all kommunikation sker.

Sett hur det har gått hittills. Hur mycket av dina förberedelser har slagit in och blivit viktiga i partier?
– Hemskt nog har inte mycket alls av mina förberedelser slagit in. (Red anm: intervjun gjordes för ett par dagar sedan. Förhppningsvis har någon förberedelse gått in sedan dess).
– Vissa av analyserna jag gjort är i populära öppningar så även om de inte slår in i denna turnering så får spelarna säkert användning av det inom kort ändå.

Något som gått snett?
– Inte mycket. Min motor krånglade lite i början men det åtgärdades fort.

Förutom mot England (fast matchen var lika där ett tag) så har Sverige spelat jämnt mot riktigt starka nationer. Nu senast 2–2 mot Nederländerna som hade världsfyran Anish Giri på förstabordet. Vad är din förklaring till att svenskt lagschack kommit upp på denna nivå?
– Vi spelar bra schack helt enkelt. Vi har bra spelare som är rutinerade i lagsammanhang och som ger energi till varandra och trivs bra tillsammans. Då får man lätt känslan att man spelar för något större än sig själv, och då kommer de starka lagresultaten.

Vad saknas för att Sverige ska ta klivet upp från topp 20 till topp 10.
– Bättre drag. Ser man på våra grannländer Norge och Danmark har de oerhört unga spelare i lagen och de gör det bra. Vi har flera unga, hungriga spelare som till exempel Jung Min Seo som jag hoppas och tror få se i framtida lagmästerskap.

Under en dag i lag-EM, beskriv hur din dag ser ut i ditt arbete med förberedelserna.
– Jag vaknar vid 11, och har ett par missade meddelanden från Pontus eller Erik där de ber mig analysera någon variant i sista minuten, men de inser efter ett tag att jag sover.
– Sedan gör jag mina vanliga sysslor, äter lunch, pluggar, jobbar, umgås med vänner och följer förstås Lag-EM då och då från mobilen. På kvällen kommer lottningen, och runt 22 har jag fått nattens uppgifter från spelarna. Oftast är det 2–3 varianter som jag ska förbereda varje natt, vilket jag gör hemma vid skrivbordet med Spotify i bakgrunden.
– Vid klockan 02.00 är analyserna klara, och jag skriver rondrapport åt schack.se. Vid klockan 03.00 är det publicerat. Jag skickar över mina analyser och går och lägger mig.