maj 172019
 

Anish Giri (t h) är ratingfavorit i FIDE Grand Prix i Moskva. Han möter Daniil Dubov (t v) i första omgången. Foto: Wikimedia

[LIVE] 14.00: FIDE Grand Prix, omgång 1.

Den långa marschen mot att nå 2020 års kandidatturnering som i sin tur avgör vem som får möta Magnus Carlsen i en match om världsmästartiteln inleds i dag med FIDE Grand Prix i Moskva.

Det är en knockout-turnering à la World Cup, och den pågår fram till den 29 maj. Flera av världens toppspelare är inbjudna, och alla får spela tre av fyra FIDE Grand Prix. Här gäller det att samla poäng för att vara med och slåss om de två kandidatturneringsplatserna som står på spel under denna Grand Prix-serie. Man kan också nå kandidatturneringen på flera sätt, bland annat genom att vinna FIDE Grand Swiss i höst, där Nils Grandelius i princip har en plats säkrad.

Du kan följa FIDE Grand Prix i Moskva live dag för dag på schack.se under resten av maj. Varje omgång består av två långpartier, och är ställningen jämn efter det avgör snabbschack och blixtschack vem som får gå vidare till nästa omgång.