jul 242019
 

Efter en period med en usel form där han bland annat temporärt förlorade sin plats som Azerbajdzjans högst rankade spelare har Shakriyar Mamedyarov nu hittat tillbaka till formen. I finalen i Fides andra GP-turnering som avgjordes i Lettlands huvudstad Riga idag besegrade Mamedyarov en annan spelare som kämpat med formen på sistone men lyckats hitta en formtopp, nämligen fransmannen Maxime Vachier-Lagrave.

Efter att de två ordinarie långpartierna slutat med var sin vinst så tarvades det särspel, en form där MVL på förhand nog borde varit favorit med tanke på hans enorma blixtkapacitet. Särspelet gick hela vägen till Armageddon där Mamedyarov visade sig vara starkare och avgjorde matchen till sin fördel.

Tio viktiga GP-poäng och 24 000 euro på kontot kunde Mamedyarov därmed räkna hem. Han kommer dock att få svårt att kvalificera sig till kandidatturneringen med tanke på att han åkte ur redan i första ronden i GP-turneringen i Moskva, vilket innebär att det krävs en topprestation it den fjärde turneringen som går i Tel Aviv strax innan jul.

Chess24