jul 312019
 

Malmö Vikings och Stockholm Wasabis är två svensk lag som siktar in sig på att kvala in till Pro Chess League. Foto: Chess.com

Garvade schackspelare som trätt in i en klubblokal har nog aldrig sett synen som bilden ovan. Här spelar lagen Armenien och Chengdu semifinal i Pro Chess League – världens mest prestigefyllda onlineliga med ett finalspel på livescen som påminner om stora datorspelsevent som Dreamhack i Jönköping. I dreamhack finns till exempel eAllsvenskan där lag gör upp i FIFA:s fotbollsspel med en prispott på 500 000 kronor.

Vem vet – kanske någon gång det avgörs en svensk eSchack-liga inför tusentals åskådare på Dreamhack?

Åter till Pro Chess League som arrangeras av Chess.com. Kvalet till ligan startar den 24 september, och Sverige har åtminstone två lag som gör en rejäl satsning att ta sig dit – och har redan inlett träningsmatcher. Det handlar om:

Stockholm Wasabis vars träningsmatch du kan se i repris här – och sedan förstås om Malmö Vikings som spelat träningsmatch mot norska topplaget Gnomes. I Malmö Vikings uppställning spelade stormästarna Nils Grandelius och Erik Blomqvist samt IM Linus Johansson och IM Jonathan Westerberg.

Träningsmatchen TV-kommenterades av Dragen Dragicevic och Ellen Kakulidis. Här är sändningen i repris: