Dec 052019
 

Ding Liren storspelade mot Levon Aronian och tog sig bekvämt till final. Foto: Turneringshemsidan / Lennart Ootes

Det blev rejäl dramatik i matchen mellan Maxime Vachier Lagrave och Magnus Carlsen, men efter 4 snabbschackspartier och 4 blixtpartier stod det klart att fransmannen lyckats besegra världsmästaren.

Maxime Vachier Lagrave blev utsatt för lite press i snabbschackspartierna mot Magnus Carlsen, men det var alltid inom reminivån med marginal. Chocken skedde dock i andra blixtpartiet när Magnus gick in i ett jämnt tornslutspel för att sedan bli nedpressad av fransmannen och med en fribonde på b-linjen tog MVL täten med en svartvinst och endast två blixtpartier kvar.

Det var dock dags för världsmästaren att visa klass. Redan i nästföljande blixtparti tog Carlsen stora risker med en udda variant i Sicilianskt och spelade ut Vachier-Lagrave efter att fransmannen felaktigt bytt bort sin svartfältslöpare. Magnus fick även rejäl press i det sista blixtpartiet men MVL höll ihop det till ett olikfärgat löparslutspel och tog matchen till särspel.

Det första särspelspartiet blev dock en riktig nagelbitare. Magnus upprepade samma idé i Najdorf som han provade i första långpartiet och fick upp en vinstställning i mittspelet. Just när Magnus skulle avsluta arbetet blev han lurad och MVL svängde partiet och lyckades vinna i tidsnöden. Carlsen lyckades aldrig riktigt skapa vinstchanser en andra gång som svart och MVL styrde säkert en klart fördelaktig ställning in i remihamnen.

I den andra matchen var det inte i närheten av lika spännande. Ding Liren storspelade samtidigt som Levon Aronian fortfarande är tydligt påverkad av hans hälsotillstånd. Efter ett par bortsättningar vann Ding båda snabbschackspartierna och Levon lyckades förstås inte reparera det i blixtpartierna.

Under torsdagen är det spelledigt men finalen i Grand Chess Tour-finalen inleds klockan 17 på fredag.