Nov 092019
 

Schackvärldsmästaren Magnus Carlsen lämnar Norges Schackförbund. Foto: Shamkir chess.

LÄS MER: [Norskt schack kan få 50 miljoner kr] [Carlsen-familjen säger ja till sponsorbudet] [Uppgifter om Carlsen-kupp] [Norskt schack röstade nej]

Att Norges schackförbund erbjöds 50 miljoner kronor från spelbolaget Kindred i ett samarbetsavtal blev en stor nyhet under våren. På norska schackkongressen i somras röstade stämman ner förslaget. Något som inte gillades av familjen Carlsen som såg avtalet som en möjighet att ge ungdomsschacket en chans för elitsatsning.

Nu har ”Kindred-saken” som den heter i Norge fått en ny vändning.

I ett pressmeddelande från Norges schackförbund bekräftas att Magnus Carlsen lämnar förbundet. Hududorsaken är att samarbetsavtalet med Kindred värt 50 miljoner kronor röstades ner på kongressen.

En direkt följd blir att han inte kan spela vidare i norska seriesystemet med sin nya klubb Offerspill SK. Men efter att ha rådgjort med världsschackförbundet FIDE står det klart att Magnus Carlsen fortsatt kan representera Norge i mästerskap.

Magnus Carlsen sa tidigare i höstas så här om efterspelet efter kongressens nej till samarbetsavtalet i en intervju med norsk TV (NRK):

– Förhållandet till förbundet, och en del schakcfolk har märkbart försämrats. Det är inget tvivel om det. Man gör sina val och får leva med dem. Men det får också konsekvenser…

Magnus Carlsen ämnar att jobba vidare för att bredda och utvecka schacket i Norge. Tidigare denna vecka var Magnus Carlsen uppskattad deltagare i ett norskt sponsorevent liknande det som anordnades hos Cederquist i Stockholm då Sveriges Schackförbund pratade om skolschack. I pressmeddelandet från Norges schackförbund står också att Magnus Carlsen mycket väl kan dyka upp i liknande sammanhang framöver.