jul 132019
 

IM Bengt Lindberg. Foto: Lars OA Hedlund.

I Mästarklassen-Elit står en plats i Sverigemästarklassen på spel och där är tävlingen nu vidöppen. Fyra spelare slåss om den åtråvärda platsen och det är helt oklart vem som kommer ta den. Detta sedan ledande FM Jung Min Seo förlorat mot IM Bengt Lindberg i den åttonde och näst sista ronden.

Då både IM Tommy Andersson och Joakim Nyander spelat remi i sina partier, mot FM Rydström respektive FM Erik Malmstig, hade Seo möjligheten att säkra turneringsvinsten genom vinst mot Lindberg men det var det aldrig tal om. Istället fick Seo försöka undvika förlust under hela partiet men det gick till slut inte längre och nu är Lindberg en av de tre spelare som kan komma ikapp Seo. De andra är just Andersson och Cyander.

I andra partier vann Anders Wengholm mot IM Dan Cramling, som därmed sannolikt gick miste om chansen att vinna Mästarklassen-Elit och FM Harald Lögdahl spelade remi mot GM Thomas Ernst.

Nionde och sista ronden spelas imorgon klockan 10 och då möts:

Erik Malmstig – Dan Cramling
Anders Wengholm – Harald Lögdahl
Tommy Andersson – Joakim Nyander
Thomas Ernst – Bengt Lindberg
Jung Min Seo – Tom Rydström

I Mästarklassen kastade Axel Tiger-Norqvist in en pinne när han besegrade CM Leo Crevatin samtidigt som Nicolaj Zadrusny och Vladan Nikolic spelade remi i sitt inbördes möte. Det innebär att Tiger-Norqvist tog över Crevatins plats i delad ledning tillsammans med Zadrusny och Nikolic men sett till kvalitetspoäng, som är det som avgör kampen om de två första platserna, så är det fördel Rockadenduon.

Även Crevatin, FM Andreas Landgren, som besegrade Kaj Engström, och Jörgen Eriksson som slog Per-Olof Gromark, har möjlighet att kvalificera sig till Mästarklassen-Elit.

I slutronden möts Tiger-Norqvist-Zadrusny, Eriksson-Nikolic och Crevatin-Landgren och det är i dessa tre partier som toppkampen avgörs.

Resultat och ställning
Livepartier M-Elit
Livepartier Mästarklassen
Bilder av Lars OA Hedlund
Allt om SM i Eskilstuna