Dec 302018
 

Kateryna Lagno överst på prispallen i damernas blixt-VM i schack. Till höger: Magnus Carlsen som blev VM-etta i öppna klassen. Foto: FIDE

IM Martin Lokander rapporterar från sista dagen i blixt-VM:

Magnus Carlsen lyckades på söndagen ta hem blixt-VM i schack genom att avsluta sista dagen med 7,5 poäng på de sista 9 partierna, och totalt 17 poäng. Trots detta resultatet blev det ingen överlägsen seger då den unga stormästaren Jan-Krzysztof Duda från Polen länge flåsade världsmästaren i nacken.

Det stod tidigt klart att det antagligen var mellan dessa två striden skulle utkämpas.

Till slut var det Nakamura som tog bronset med 14,5 poäng, två poäng bakom Duda.

Duda stod för en imponerande segersvit mellan rond 9 och 16 där han alltså vann 8 partier (!) på rad innan Sergej Karjakin lyckades stoppa honom i rond 17. Bland dessa 8 spelare hittar vi inga mindre än Aronian (2858), Nepomniachtchi (2846) och Artemiev (2825) samt andra starka stormästare. Polacken avslutar alltså VM på 2:a plats och endast en halv poäng bakom Magnus. Denna kolossala prestationen innebär också att Duda med sina 2694 ökar med hela 123,6 ratingpoäng, och slår sig in på en 7:e plats på världsrankingen nästa månad med 2818!

Bästa indier blev varken Anand eller Harikrishna, men i stället 14-åriga Nihal Sarin som är en annan av de unga överraskningarna som är värd att lyfta fram. Nihal tog 6,5 poäng den sista dagen och slog sig in på en stark 11:e plats med sina 13,5 poäng och inkasserade totalt 151,6 ratingpoäng. Han är dessutom den som ökat klart mest i rating av alla deltagare detta VM.

Nihal Sarin minns vi i Sverige från ett flertal besök i Rilton Cup och på Hasselbacken.

En avgörande ställning i Pia Cramlings blixtparti.

Pia låg igår på en imponerande 7:e plats efter att ha tagit 6,5 på de inledande 9 partierna. Hon kom igång bra även på söndagen genom att slå IM Meri Arabidze, och ronderna efter blev det remi mot IM Sarasadat Khademalsharieh (som slutade på 2:a plats) och GM Antoaneta Stefanova.

Tyvärr höll det inte hela vägen in för Pia och hon avslutade turneringen med 3 förluster. Den första kom mot 14-åriga WCM Leya Garifullina, som stod för ett fantastiskt resultat med en prestationsrating på 2524 (i förhållande till hennes nuvarande 2120). Pia hade tidigt en möjlighet att avgöra partiet efter svarts 16…Sd7? som vit kan bemöta med 17.Lxg7! (17…Kxg7 18.Sxe6+). Tyvärr missade hon detta och partiet fortsatte ner i ett slutspel där Pias kung tillslut blev för svag. I de två sista partierna stod Pia länge bra men satte bort partierna taktiskt, som det så ofta blir i blixt.

Vann gjorde GM Kateryna Lagno på imponerande 13,5 av 17 (10 vinster och 7 remier). Hon var tillsammans med Magnus Carlsen de enda som gick genom turneringen utan förluster, så det verkar som en fungerande taktik om man vill vinna ett VM.

Pontus Carlsson avslutade VM på en 103:e plats som är något bättre än sin förhandsranking på 134. Han avslutade även turneringen med en prestationsrating på 2540 som innebär att han ökar sin blixtrating med 18,6. Pontus har endast spelat en remi på de 21 blixtpartierna och avslutar alltså med 10 vinster och 10 förluster. Under den sista dagen lyckades han att slå en del starka spelare som exempelvis GM Bindrich (2639) och GM Pantsulaia (2584).

VM i St. Petersburg är därmed avslutat och vi gratulerar våra vinnare i snabbschacket, Daniil Dubov och Ju Wenjun, samt våra vinnare i blixten, Magnus Carlsen och Kateryna Lagno! Vi passar även på att önska alla läsare ett gott nytt år!