maj 192019
 

WIM Cecile Haussernot (2097), WGM Pauline Guichard (2430) och WFM Camille de Seroux (2143) är i farten i franska schackligan. Foto: Wikimedia

[LIVE] 14.15: Franska ligan.

Här i Sverige har vi vant oss att Allsvenskan är en lång säsong, precis likt fotboll, ishockey och andra sporter. Men detta gäller inte för lagschacket i Frankrike. Deras högsta serie rivs av på bara elva dagar – i följd. Dessutom måste alla lag ha minst en kvinnlig spelare.

Kravet på minst en kvinnlig spelare i alla lag är en intressant idé för att lyfta damschacket. På de åtta borden finns det nämligen ett dedikerat bord där endast kvinnor möts. Nu kan man tro att alla franska lagen tokvärvar kvinnliga stormästarinnor från utlandet, men faktum är att damspelarna ska vara från hemlandet. Här finns rutinerade titelspelare och unga spelare med lägre rating, men på väg uppåt i utvecklingen. Lagen har valt olika strategier för att fokusera på dambordet.

De tolv bästa lagen i Frankrike har samlats i Brest för att göra upp om guldet. Och på plats under sammandraget i Brest finns en svensk.

Och det är nämligen stormästaren Axel Smith som också är redaktör för Sveriges Schackförbunds tidning ”Tidskrift för schack”. Axel Smith spelar för Mulhouse Philidor – och du kan följa alla omgångar i Franska ligan live här.