jan 072019
 

Tamir Nabaty. Foto: Lars OA Hedlund.

Israel är ett stort schackland och har en rad starka stormästare. Vinnaren av 2018/2019 års upplaga av Rilton Cup, GM Tamir Nabaty, är en av dessa och på januarilistan är han rankad tvåa efter legendaren GM Boris Gelfand som måste betraktas som Israels störste spelare i genom tiderna. På den levande listan har nu Nabaty för övrigt tagit över som nummer ett bland israeliska spelare, han klättrade 20 platser och är 54 på världsrankingen.

Nog om det, han är också den fjärde israeliske spelaren som vinner Rilton Cup. Först ut var GM Ilya Smirin som vann 1988/1989f. Han var visserligen en sovjetisk spelare på den tiden men 1992, när Sovjetunionen föll gjorde han som så många andra sovjetbor av judiskt påbrå och emigrerade till Israel. En annan sådan var GM Igor Khenkin som vann 1997/1998, han flyttade sedermera till Tyskland.

De senaste fyra åren har två israeliska spelare vunnit, Nabaty nu senast, och 2015/2016 var det GM Maxim Rodshtein som vann och förhindrade norske GM Jon Ludvig Hammer från att ta sin tredje raka seger i Rilton Cup.

Israel har en stolt Rilton-tradition och i årets upplaga av Rilton Cup deltog sju israeliska spelare, samt två i Rilton Elo.

Rilton Cups hemsida