apr 162019
 

WGM Pauline Guichard (till höger) är en av ledarna i Dam-EM i schack. Foto: tsf.org.tr

[LIVE] 14.00: Dam-EM, rond 6 Gulnar Mammadova–Pia Cramling.

Pia Cramling pressade hårt och länge mot serben WIM Teodora Injac i dam-EM i schack. Men hon lyckades inte bryta igenom efter att ha fått en mycket lyckad ställning mot Kungsindiskt där svart blev rejält tillbakapressad i mittspelet. I förenklingen ner till ett klart fördelaktigt slutspel valde dock Pia fel och hamnade i stället i ett tornslutspel med bonde över men där svart hade goda remichanser. Injac försvarade sig mycket väl och höll remi utan några större problem.

I toppen är det nu två ledare på 4½ av 5, nämligen IM Alina Kashlinskaya samt turneringens överraskning, WGM Pauline Guichard. Guichard är endast rankad 34a i fältet, men har slagit tre raka toppspelare, nämligen GM Nana Dzagnidze, WGM Olga Girya samt IM Ekaterina Atalik. Under tisdagen spelar hon på toppbordet med de svarta pjäserna mot just IM Alina Kashlinskaya.

En annan överraskning är 14-årige WCM Leya Garifullina som med ett relativt blygsamt ELO-tal på 2085 verkligen imponerat och tagit 3½ poäng på de 5 ronderna. I samtliga ronder har hon mött motståndare runt 2400, och under måndagen var det IM Deimante Cornette (2464) som förlorade mot henne.

På tisdagen ser vi Pia Cramling spela svart mot IM Gulnar Mammadova från Azerbajdzjan.

Resultat finner ni här