Nov 242018
 

Magnus Carlsen skrattar åt sin b4-bonde. Foto: Worldchess.

[LÄS MER] Martins Mästardrag analyserar VM-parti 11.

[VIDEO] Jon Ludvig Hammer om chocken att se Magnus spela samma variant som fanns med i Caruanas läckta You Tube-video.

Vad gör en före detta utmanare och en av planetens starkaste schackspelare när han får möjligheten att göra det första draget i det näst sista partiet i VM-matchen? Ja, inte lyssnar han på världsmästaren i alla fall. Sergey Karjakin som ju utmanade Magnus Carlsen i VM-matchen 2016 befann sig i London tillsammans med sin fru och fick då förfrågan om han kunde tänka sig att göra det första draget i det elfte och näst sista partiet i matchen mellan Carlsen och Fabiano Caruana.

Karjakin tackade ja, och enligt rapporterna överraskade hans närvaro på plats både Carlsen och Caruana. Inte mindre överraskade blev de när Karjakin valde att spela 1. b4 åt Carlsen som hade vit för sista gången i matchen. Världsmästaren hade nämligen tänkt sig 1. e4.

Ett gott skratt senare kom partiet igång och vi kunde snabbt konstatera att dagens behållning blev Karjakins lilla spexande. Sin vana trogen spelade Caruana ryskt och efter en händelsefattig (om man kan kalla avveckling av allt material händelsefattigt) transportsträcka på 26 drag befann vi oss i ett slutspel med olikfärgade löpare och ingen realistisk vinstchans för någon av spelarna som dock gjorde trettio drag till innan de enades om att dela poängen.

[VIDEO/VGTV] Hammer om hur Magnus kunde spela samma variant som var med i den berömda Caruana-videon

Dagens parti var det tidsmässigt kortaste hittills i matchen, vilket kan vara ett tecken på att spelarna börjat förlika sig med tanken på ett särspel. Alla verkar eniga om att ett särspel gynnar Carlsen och vill Caruana undvika det så har han ytterligare en chans att hitta på något.

Tolfte och sista partiet spelas på måndag och i vanlig ordning börjar spelet kl. 16 svensk tid.

Elfte partiet kommenterat av IM Martin Lokander
Allt om VM-matchen 2018