jan 082019
 

[LÄS MER] Rilton Cup mitt i storpolitiken, iranier vägrade spela.

Texten är uppdaterad. Efterspelet kring Rilton Cup-blixten när iraniern Aryan Gholami vägrade spela mot israelen Erenberg har blivit ett hett ämne i den politiska världen. Gholami förklarade i en intervju att han var rädd för de konsekvenser som kunde bli i hemlandet. Nu har människorättsorganisationen Tavaana som arbetar för ett öppnare och mer tolerant Iran publicerat en karikatyr från händelsen i Rilton Cup. Även FIDE:s vicepresident Nigel Short har kommenterat och Vänskapsförbundet Sverige–Israel har publicerat en artikel.

FIDE:s vicepresident Nigel Short om Rilton Cup-affären.

Karikatyren vill beskriva hur regimen Iran strängt befaller Aryan Gholami att inte sätta sig vid brädet. Tavaana skriver på hemsidan att den jobbar för ett mer öppet samhälle, och organisationen stöttas bland annat av Nederländernas utrikesdepartemet, Google och Vita Huset i USA.

FIDE:s vicepresident Nigel Short har kommenterat Rilton Cup-affären på twitter, där han medger att FIDE sett mellan fingrarna när andra turneringsarrangörer har manipulerat lottningar för att undvika möten mellan spelare från Iran och Israel.

Nigel Short skriver: ”Det är ett omtvistat ämne. FIDE undviker rutinmässigt såna lottningar. Min personliga inställning är att det är fel att göra så”.

Under tiden har palestinska medier i rent propagandasyfte lagt upp detta på twitter, där Gholami hyllas som en ”hjälte” – och där han säger en helt annan sak än till schack.se:

Mohammad Reza Davarzani.

Som en del i propagandan har Irans schackförbund presenterat nyhet och bild när Aryan Gholami uppvaktas av landets idrottsminister Mohammad Reza Davarzani som belönade honom inte bara för stormästarnormen i Rilton Cup utan också för att han inte spelade mot israelen Ariel Erenberg. Mohammad Reza Davarzani har tidigare stått bakom beslut att stänga av två iranska fotbollsspelare som ställde upp i en fotbollsmatch mot ett israeliskt klubblag, skriver The telegraph.

Israels schackförbund har på sin hemsida inte skrivit om händelsen.

Vänskapsförbundet Sverige–Israel har skrivit en artikel om Rilton Cup-affären med rubriken: ”Iranska regimens Israelhat drabbar internationell schackturnering i Stockholm”.