Dec 022019
 

Magnus Carlsen höll tungan rätt i munnen mot MVL. Foto: Turneringshemsidan/Lennart Ootes

[LIVE] 17.00: Grand Chess Tour, semifinal 2

Första ronden i matchspel brukar alltid vara fyllda med nervositet för båda spelare, vilket i många fall leder till extra säkert spel från båda spelare. I Grand Chess Tour-finalen i London är det dock endast ett långparti med vardera färg, vilket innebär att vitspelaren gärna vill sätta så mycket press som möjligt.

Magnus Carlsen gör 27.c4!

Levon Aronian försökte sätta lite press på Ding Liren som vit men efter endast ett par säkra drag i mittspelet hade Ding neutraliserat Aronians förberedelse i Semi-Tarrasch mycket effektivt. Aronian valde att offra ett torn för att forcera remischackar, vilket är ett rimligt beslut. Dels för att han inte hade någon fördel, men även på grund av hans hälsoproblem som inneburit att han dragit sig ur GP-turneringen i Jerusalem om en vecka.

Någon som är känd för att inte vilja ta torra remier är Magnus Carlsen, och första partiet mot Maxime Vachier-Lagrave var verkligen spännande. I en supervass Najdorf spelade Magnus en mycket udda idé som dock ledde till en typställning som såg mycket farlig ut för honom. Världens främsta Najdorf-specialist, MVL, navigerade mittspelet väl och tvingade Magnus hitta ett par svårfunna drag, bland annat 27.c4!, men Magnus hittade alla rätta drag. I drag 30 mynnade det ut i en dragupprepning.

Andra partiet spelas under onsdagen klockan 17 och då är Maxime Vachier-Lagrave vit mot Magnus Carlsen och Ding Liren vit mot Levon Aronian. Se partierna och resultat här