maj 052019
 

Alrik Andersson, En Passant, och Simon Sandberg, Rockaden Sthlm, fick båda vara med om en händelserik schackhelg. Foto: Lars OA Hedlund

Trojanska Hästen såg ut att segla enkelt i hamn i kadettallsvenskans Stockholmskval i schack på söndagen efter fyra raka segrar: 6–0, 6–0, 5–1, 5½–½. Men sen började den stora dramatiken.

Sluttabellerna i kvalet i Stockholm (överst) och kvalet i Lund.

I de två avslutande ronderna mot starka Kristallen och Rockaden Sthlm blev det bara en pinne, men Trojanska Hästen tog sig ändå till finalen i kadettallsvenskan i Göteborg i augusti. Laget tog den tredje och sista platsen efter segrande Kristallen och tvåan Rockaden Sthlm.

Både Kristallen och Rockaden Sthlm visade kyla när det krävdes som mest i de två sista rundorna. Kristallen spelade 3–3 och vann mot Trojanska Hästen II med 3½–2½ medan Rockaden Sthlm avslutade med två 3½–2½-segrar. Som sagt, det var små marginaler.

Även det södra kvalet innehöll dramatik under söndagen. Outsidern En Passant vann alla tre sista ronderna och kravlade sig över kvalstrecket och får spela final i kadettallsvenskan i augusti. Säkert en stor händelse för Svedalaklubben, och en remarkabel upphämtning efter förlust mot nästjumbon Limhamn på lördagen och en 0–6-smäll mot Lunds ASK. Men i schack ska man aldrig ge upp.

Etta i södra kvalet blev SS Manhem och tvåa blev Lunds ASK.

Dessa lag är därmed klara för kadettallsvenskans final 16–18 augusti i Göteborg:
SS Manhem.
Lunds ASK.
En Passant, Svedala.
SK Rockaden Stockholm.
Trojanska Hästen.
Kristallens SK.

LÄS MER: [Sluresultat, Stockholm] [Slutresultat, Lund]