Nov 282018
 

Magnus Carlsen behåller världsmästartiteln i schack.

[LÄS MER] Martin Lokander analyserar partiet som avgjorde VM-matchen.

När Magnus Carlsen tog schackvärlden på sängen genom att erbjuda remi i tolfte partiet i VM-matchen, dessutom i en ställning som bland andra legendaren Garry Kasparov kallade för överlägsen, fanns det de som tvivlade på huruvida hans nerver skulle hålla i det följande särspelet.

Carlsens agerande ansågs till och med vara fegt och visst var det lite okaraktäristiskt för den norske världsmästaren som inför särspelet viftade bort all kritik. Vågspel eller genialiskt frågade sig en hel schackvärld och många frågade sig nog huruvida norrmannen som dominerat världsschacket i nästan ett decennium var mätt. Eller var han kanske bara så säker på att han skulle vinna särspelet?

Hur han resonerade kan bara Magnus Carlsen veta och som han tystade kritikerna i särspelet så är det svårt annat än att tala om ett genidrag. Världsmästaren var fullständigt dominant och krossade utmanaren Fabiano Caruana med 3-0. Det står därmed klart att världsmästartiteln stannar i vårt grannland i väst i ytterligare ett par år, minst.

Tanken var att de två skulle i särspelet inleda med fyra snabbschackspartier för att sedan, om det inte redan var avgjort, gå över till blixt. Inför matchen var konsensus i schackvärlden att Carlsen skulle vara favorit i ett eventuellt särspel och det bevisade han bortom allt tvivel. Världsmästaren inledde med vit och engelsk öppning. Han roffade åt sig initiativet i mittspelet och gick in i ett tornslutspel som alla skrönor till trots var tydlig vinst för vit. Det gäller dock att förvalta sina vinstställningar, vilket Carlsen för all del misslyckades med i första partiet i matchen. Nu höll han dock hela vägen in i mål och tog ledningen, 1-0.

Det innebar att pressen var på Caruana som sin vana trogen spelade 1. e4 och likt tidigare besvarade Carlsen med sicilianskt och Sveshnikov-varianten. Enligt Peter Svidler och co. på Chess24 lyckades norrmannen sannolikt lura in utmanaren i en förberedd variant och Caruana fick efter 28 drag ge upp, då helt förlorad. 2-0 i särspelet och för att hålla matchen vid liv fanns det bara en väg för Caruana, vinst i det tredje partiet. IM Martin Lokander kommer för övrigt att kommentera parti två, håll utkik här på hemsidan imorgon bitti.

Att forcera en vinst mot Magnus Carlsen, med svart i ett snabbschackparti kan te sig som en övermäktig uppgift för de flesta och det visade den sig vara. Världsmästaren spelade pragmatiskt och konkret och gav inte Caruana något att jobba med. Partiet såg ut att gå mot remi när Caruana gjorde ett desperat försök att komplicera slutspelet och gjorde samtidigt bort sig. Carlsen rodde hem tredje raka vinsten och matchen var över.

Därmed är norrmannen världsmästare i minst två år, då nästa VM-match kommer att äga rum 2020.

Allt om VM-matchen.