sep 112019
 

GM Nils Grandelius World Cup-äventyr fick ett tidigt slut på onsdagen då han förlorade det andra partiet i matchen mot ryske GM Aleksandr Rakhmanov. Därmed förlorar Grandelius matchen med siffrorna ½-1½ och är utslagen ur turneringen.

Sverigettan hade svart för dagen och efter ett okonventionellt spel i öppningen fick han en i stort sett förlorad ställning. Grandelius elfte drag, 11. – d6?, var ett mycket svagt drag och efter det fick han kämpa i motvind under resten av partiet. Med en instängd springare på a1 hade han i praktiken en pjäs mindre och kunde bara titta på när hans position successivt försämrades. En liten glimt av hopp uppstod när ryssen i tidsnöden gav Grandelius chansen att släppa sin springare fri men Rakhmanovs grepp om partiet var för starkt och till slut fick svensken erkänna sig besegrad. En tidig sorti med andra ord för Grandelius.

Han var inte den enda nordbon som fick se sig utslagen ur turneringen då både GM Aryan Tari och GM Frode Urkedal från Norge fick göra en tidig sorti. Deras landsman GM Johan Sebastian Christiansen får bli den som försvarar de nordiska färgerna då han följde upp segern mot polska stjärnan Wojtaczek i första partiet med att slå honom igen och därmed avancera med klara 2-0 i matchen.