aug 152019
 

FM Jung Min Seo. Foto: Lars OA Hedlund.

ALLA LIVEPARTIER: [Live på Manhems sida]
RESULTAT: [GM] [IM] [ELO 1] [ELO 2] MER INFO: [Manhems schackvecka]

I rapporteringen från de titelturneringar som anordnas som ett led i Manhems schackvecka har mycket kommit att handla om junioren FM Jung Min Seo. Med all rätt då han har visat strålande form och sannolikt kommer han i framtiden att minnas onsdagen 14 augusti som en av de finaste dagarna i hela sin karriär.

Inte bara säkrade han sin första IM-norm genom att besegra IM Petro Golubka i dagens första rond, vilket schack.se redan har rapporterat om, i den andra ronden för dagen slog han förhandsfavoriten och nyblivne nordiske mästaren GM Frode Urkedal från Norge.

Seo har tagit 6 poäng på de sju ronderna och är alltjämt i ensam ledning i turnering. Han känner dock flåset i nacken från GM Erik Blomqvist som också visar att den fina formen från SM håller i sig. Blomqvist besegrade stormästarkollegorna Urkedal (som förmodligen vill glömma gårdagen snarast möjligt) och Jonny Hector i ronderna sex och sju och har tagit 5½ poäng. De två är i en klass för sig i toppen och på delad tredjeplats kommer FM Ihor Vypkhaniuk och IM Michael Wiedenkeller som båda har tagit 4 poäng.

Det kommer alltså att bli antingen Seo eller Blomqvist som tar hem segern och Seo är i förarsätet och han har det i sina egna händer då han redan har mött Blomqvist. En halv poäng på de två sista ronderna ger dessutom en GM-norm.

I IM-gruppen delar FM Mikkel Manosri Jacobsen och FM Konstanin Borsuk ledningen med 5 poäng av sju möjliga. Båda torde således ha rimliga normchanser om formen håller i sig. Ett hinder som båda måste ta sig förbi i slutronderna är vietnamiskan WIM Bich Ngoc Pham som har överraskat stort i turneringen. Hon är enda kvinna i titelturneringarna och dessutom lägst rankad i hela startfältet men tagit 4 poäng och delar fjärdeplatsen med IM Nils-Gustaf Renman och FM Tom Rydström. På tredje plats kommer danske IM Jens Ove Fries-Nielsen.

Rond åtta spelas idag klockan 14.