jun 182019
 

SSF:s domarbas Tapio Tikkanen (t v) berättar om hur man kan vinna titlar i en zonturnering som NM i Sarpsborg. Till höger: Jonathan Westerberg som är Sveriges största hopp i turneringen, och kan om allt fungerar ta en Grand slam: M-titel, en plats i World Cup och en stormästarnorm. Foto: Lars OA Hedlund

LÄS MER: [Turneringens hemsida]

Nordiska mästerskapet i Sarpsborg, Norge, är också en zonturnering, där vinnaren får en plats i World Cup. Turneringen spelas 21–27 juni.

IM Jonathan Westerberg (2545) är topprankankad av svenskarna, och han har en hög målsättning inför mästerskapet. Westerberg säger:

– Om stjärnorna står rätt kan jag bli nordisk mästare, få en World cup-plats – och ta en stormästarnorm, säger Jonathan Westerberg som kommer att lämna rapporter för schack.se då och då från turneringen i Sarpsborg.

Den blå pilen visar var Sarpsborg liger, där NM spelas 21–27 juni. Foto: Google Maps

En zonturnering innebär också en unik möjlighet att få FM- och CM-titlar för spelare som ligger en bra bit efter Sverigeeliten.

Sveriges Schackförbunds domarchef Tapio Tikkanen förklarar vad som gäller för NM (och tillika zonturnering) i Sarpsborg, Norge.

6 poäng (på 9 ronder) ger FM-titel, kravet är att man ska ha uppnått 2100 i ELO.

4,5 poäng ger CM-titel, och där är kravet 2000 i ELO.

Om spelare vill ha intjänade normer så kostar det den vanliga avgiften, 700 kr för FM och 500 kr för CM.