sep 072019
 

Johan Sigeman. Foto: Lars OA Hedlund.

Tisdagen 10 september inleds World Cup i ryska Khanty-Mansyisk. Denna gång med svenskt deltagande genom GM Nils Grandelius som vi givetvis hoppas ska ta sig långt i turneringen. Inför World Cup har schack.se bett ett antal svenska schackprofiler att svara på tre frågor. Samtliga har fått samma fråga och först ut är förre förbundskaptenen Johan Sigeman, Lunds ASK.

Hur kommer det att gå för Nils Grandelius i World Cup?
Nils har de senaste åren utvecklats stadigt och har en imponerande jämn och fin ratingutveckling. Nu ligger han på 44:e plats på världsrankingen med legendariska spelare som Gelfand, Ivanchuk och Kamsky efter sig. Han ligger just nu och nosar på 2700-gränsen och det är bara en tidsfråga innan han bryter igenom denna barriär för gott. Han är nu i liknande situation som bergsbestigaren som börjar närma sig toppen på Mount Everest och får brottas med hårda vindar, syrebrist och farliga passager att ta sig förbi. Jag tror att Nils fortsätter sin klättring de kommande åren! Han har rätt inställning och ett starkt psyke.

I World Cup bör han absolut kunna klara det första hindret Rachmanov och i nästa steg kan det bli Sverigebekantingen Vidit Gujrati. Jag tror att Nils har bra chanser även här. Skulle han klara även detta väntar troligen i tur och ordning Wesley So och Sergej Karjakin, en uppgift som onekligen har viss respekt med sig. Allt är möjligt men realistiskt sett ska vi vara nöjda om han når tredje omgången. Därmed inte sagt att Nils inte kan överraska och gå väldigt långt!


Annons:

Chess Sets


Hur viktigt är det för svenskt schack att ha en spelare som kan utmana världseliten?
Jag tror att det är av stort värde, i flera olika avseenden. Det bidrar till ett ökat medieintresse som i sin tur kan locka nya intresserade och dessutom leda till större möjligheter till sponsring. Framgångar har också betydelse som inspiration för alla unga ambitiösa spelare i Sverige som ser att det är möjligt att nå långt om man satsar ordentligt. För oss som jobbar med TePe Sigemanturneringen i Malmö är Nils väldigt viktig, man kan nästan säga att vi bygger tävlingen runt honom.

Vill du skicka honom en hälsning?
Du har redan visat att du kan utmana de bästa i världen. I World Cup har du allt att vinna och inget att förlora. Nu är det dags att börja klättra den sista biten mot toppen!