okt 122019
 

Pia Cramling har fått en tuff start. Foto: John Saunders/Chess.com/iominternationalchess.com

[LIVE] 16:00 Följ rond 3 i Fide Grand Prix Swiss
[LÄNKAR] Turneringshemsidan | Chess-Results

Det blev mer av detsamma för svenskt vidkommande i andra ronden av Fide Grand Prix Swiss på Isle of Man. GM Nils Grandelius mötte ungerske stormästaren Viktor Erdös och valde som svart att ge sig in i Maxime Vachier-Lagraves favoritöppning, nämligen Grünfeldindiskt.

Erdös valde en variant som undviker det mesta av spetsen i Grünfeldin och det blev ett parti som, till skillnad från Grandelius parti i första ronden, aldrig blev väldigt spännande eller för den delen komplicerat. I en ganska öppen ställning där det inte fanns mycket att spela för valde spelarna att ta remi via dragupprepning, vilket de redan hade flörtat med något drag innan.

GM Pia Cramling fick för andra dagen i rad möta en rysk stormästare rankad över 2650. Denna gång var det Sanan Sjugirov som stod för motståndet. Han gick till anfall direkt och skapade sig en stor fördel som han sedan successivt byggde ut. I en redan ganska hopplös ställning gjorde Pia sedan ett misstag som kostade henne damen och något drag senare var matten faktum.

Svenskan har fått en tuff inledning, och en mycket tuff lottning med två svarta i rad mot starka spelare, men kommer förhoppningsvis igen och får spelet att fungera.

I toppen blev det mycket remier och faktum är att efter två spelade ronder har endast fem spelare tagit full pott. En av dem är världstvåan Fabiano Caruana som besegrade sin landsman Sam Sevian samtidigt som Magnus Carlsen bara fick remi mot ryssen Sarana.

Rond tre spelas på lördagen klockan 16 och då möter Grandelius ryske GM David Paravjan medan Cramling får möta en av turneringens lägst rankade spelare, irländaren Keith Allen (2161).