okt 182019
 

[LIVE] 16:00 Följ rond 8 i Fide Grand Prix Swiss
[LÄNKAR] Turneringshemsidan | Chess-Results

GM Pia Cramling har fortsatt förtvivlat svårt med de svarta pjäserna i Fide Grand Prix Swiss på ön Isle of Man i Irländska sjön. I sjunde ronden av turneringen mötte hon indiskan WGM Soumya Swaminathan och efter ett gäng missriktade drag i en jämn ställning i mittspelet kollapsade svenskans ställning.

Indiskan kunde relativt enkelt ro hem vinsten i partiet som var Cramlings fjärde som svart och hon har förlorat lika många. Med vit går det desto bättre, där har svenskan ännu inte förlorat, men i rond åtta har hon återigen svart, denna gång mot tyske IM Dietmar Kolbus. Femte partiet av åtta som hon har svart och Cramling har onekligen haft oflyt med lottningen.

En som haft det enklare med färglottningen är GM Nils Grandelius som fortsätter spela stabilt på Isle of Man. I rond sju mötte han amerikanen GM Aleksandr Lenderman, som likt namnet antyder har ett ryskt ursprung.

Efter ett lite udda spel i öppningen avvecklades ställningen snabbt till ett löparslutspel med endast svartfältarna och sju bönder var på brädet, förutom givetvis kungarna, och alla vägar igenom var stängda varför de båda enades om en remi.

Grandelius har således tagit 4 poäng på de sju ronderna medan Cramling har tagit 2 poäng och svenskarna ligger på 56:e respektive 146:e plats.

Leder gör Fabiano Caruana och Levon Aronian som i sjunde ronden besegrade Wang Hao. De båda har tagit 5½ poäng och i dagsläget är det Aronian som tar platsen i kandidatturneringen då Caruana är direktkvalificerad som vinnare av 2018 års kandidatturnering. Det finns dock en hel del vatten som kan rinna under broarna med fyra ronder kvar att spela.

Världsmästaren Magnus Carlsen spelade remi mot unge ryssen Kiril Alekseenko och tillhör dem som närmast jagar Caruana och Aronian med 5 poäng.