okt 152019
 

Nils Grandelius inför sitt parti i FIDE Grand Swiss i går. Fotot är taget av Stefan Printz från Mobile Labs. Samme Stefan Printz som låg bakom Malmö AS elitsatsning som slutade med elitserieseger 2018. Foto: Stefan Printz

[LIVE] 16:00 Följ rond 6 i Fide Grand Prix Swiss
[LÄNKAR] Turneringshemsidan | Chess-Results

GM Nils Grandelius är tillbaka på +/- 0 i Fide Grand Prix Swiss som nu spelas på Isle of Man. I den femte ronden av turneringen mötte han kubanske GM Yuri Gonsalez Vidal och efter ett positionellt väl genomfört parti kunde han inkassera sin första fullpoängare i turneringen.

Kubanen valde i mittspelet att ta på sig en svag isolani på d6 som den vitspelande Grandelius ganska omgående kunde sätta press på. Till slut föll bonden och även om positionen enligt analysmotorerna var lika så var känslan om ett positionellt övertag för svensken stark. Han kunde sedan använda merbonden för att skapa sig en tydlig fördel i slutspelet och sedermera ge tillbaka bonden när han stod på tydlig vinst.

Ett välspelat parti av Grandelius och ett bra exempel på hur man utnyttjar svagheter i sin motståndares ställning till sin fördel.

GM Pia Cramling fick möta ännu en ryss i femte ronden och denna gång var det 17-årige GM Andrey Esipenko som satt på andra sidan brädet. Underbarnet Esipenko har haft en stark utveckling det senaste året och kommer utan tvekan att göra ännu mer väsen av sig framöver och mot Pia ryckte han snabbt åt sig initiativet. Svenskan lyckades kämpa sig tillbaka in i partiet men dock aldrig till den grad att hon hade bud på något mer än remi. När Cramling sedan gjorde sig skyldig till en miss högg Esipenko direkt och kunde skaffa sig en avgörande fördel.

Jobbigt för Pia som fortsätter få en tuff lottning, Esipenko var hennes fjärde motståndare på fem ronder som är rankad över 2600.

Nu får det vara nog av det goda kan världsmästaren Magnus Carlsen ha tänkt efter att han med nöd och näppe överlevt partiet mot vitryssen Vladislav Kovalev i rond fyra. Carlsen har inte fått spelet att stämma riktigt på Isle of Man men i femte ronden visade han att man aldrig ska räkna bort honom. Han manglade indiske GM Sanguly tills denne till slut vek sig och spelade bort ställningen och Magnus kunde därmed ta sin andra fullpoängare. Han har nu en halva upp till en ledande septett med spelare som alla har tagit 4 poäng på de sju ronderna. Bland dem är Fabiano Caruana och svenskbekantingen Luke McShane som igår spelade det som utan tvekan var rondens parti.

McShane spelade oerhört kreativt och dominerade partiet tills han i slutspelet tappade tråden och en skickligt försvarande Caruana kunde säkra remin. Trist för den sympatiske engelsmannen som sparsamt spelande till trots håller oerhört hög standard.

Luke McShane dominerade mot Caruana som dock slapp undan med blotta förskräckelsen. Foto: Maria Emilianova/Chess.com/iominternationalchess.com

Rond sex spelas idag klockan 16 och då har Grandelius svart mot tyske GM Niclas Huschenbeth medan Cramling har vit mot armeniskan GM Elina Danelian. Carlsen har svart mot lettiske legendaren och Wasaiten GM Alexej Shirov.