okt 122019
 

Rustam Kasimdzhanov i samtal med sin adept Fabiano Caruana inför mötet med Carlsen. Foto: Maria Emilianova/Chess.com/iominternationalchess.com

[LIVE] 16:00 Följ rond 3 i Fide Grand Prix Swiss
[LÄNKAR] Turneringshemsidan | Chess-Results

GM Pia Cramling var dagens svenske vinnare i tredje ronden i den oerhört starka öppna turneringen på Isle of Man idag. Turneringen är som bekant ett led i processen att utse en utmanare till Magnus Carlsen då den ger en plats i nästa års kandidatturnering.

I turneringen deltar stora delar av världseliten, både på herr- och damsidan, samt ett antal spelare som på olika vägar kvalificerat in sig. En av dessa är Cramlings motståndare Keith Allen från Irland. En stark klubbspelare förvisso men i detta sammanhang ingen som torde kunna stå emot och det visade sig vara fallet i mötet med Pia Cramling.

Svenskan gick på angrepp och genomförde det dessutom exemplariskt bra. Allen hade inget att sätta emot och efter 37 drag kunde han konstatera det inte fanns något kvar att kämpa för. En bra seger för Pia som fick en tuff lottning i inledningen.

Det gick inte lika bra för GM Nils Grandelius som valde felaktig plan i det remiaktiga slutspelet mot unge ryssen David Paravyan. Grandelius hade en lovande fribonde men den åkte fast samtidigt som ryssens icke så fria bonde blev avgörande.

De båda svenskarna har således tagit 1 poäng på de tre ronderna och har en bit upp till toppen där Wang Hao och Fabiano Caruana huserar, båda hittills utan poängförlust. Världsmästaren Magnus Carlsen mötte en annan världsmästare, en ex-sådan i form av Rustam Kasimdzhanov. Den gode Rustam är Caruanas huvudtränare och fick kanske fördel av förberedelserna inför förra årets VM-match i London. Han hade i alla fall inga problem med att hålla världsmästaren stången och remin var oundviklig.

Rond fyra spelas imorgon klockan 16 och lottningen föreligger i skrivande stund inte.