Nov 042018
 

17 barn och ungdomar reste från Island till Hasselbacken Chess Open. Foto: PRIVAT

Den nästa största spelartruppen efter Rockaden i Hasselbacken Chess Open kom inte från Stockholm Göteborg, Malmö, Lund eller Luleå.

Nej, det var Island.

17 barn och ungdomar tog flyget från Reykjavik till Stockholm och Hasselbacken. Ledarna Agnar Tomas Moller och Siguringi Sigurjonsson berättar i en intervju om schackresan och ger ett tips till Sveriges schackförbunds materialförvaltare:

– Allt är perfekt här. Men är det någonting vi saknar så är det ordentliga schackpjäser med tyngder. Det finns till och med viktade pjäser i plast som funkar jättebra, tipsar Agnar Tomas Moller i intervjun.

På tal om vikter. Island är verkligen en tungviktare i schackvärlden. De har flest antal stormästare (13) per capita, och Reykjavik var scenen för den omsusade VM-matchen mellan Boris Spasskij och Bobby Fischer 1972. Bobby Fischer ligger också begravd på Island, där han som isländsk medborgare tillbringade sina sista år.

Men hur ser schackscenen ut just nu på Island?

– Tyvärr lite vikande, svarar Siguringi Sigurjonsson. Vår yngsta stormästare är 25 år, och vi har ingen spelare över 2600 i rating. Vi saknar en Nils Grandelius!

Siguringi Sigurjonsson fortsätter:

– Vi är jättebra på skolschack, och vinner många titlar. Men att vinna skolmästerskap och sedan lyfta fram samma ungdomar till titelspelare där har det inte gått lika bra, erkänner han.

Agnar Tomas Moller berättar en historia som förklarar att det fortfarande finns en skillnad mellan väst och öst inom schackvärlden.

– Jag pratade med en mamma till en oerhört talangfull rysk pojke under ett ungdoms-EM i Prag. Hon kunde absolut ingenting om schack. Ändå satt hon bredvid sin pojke 1-2 timmar varje kväll, och övade slutspel.

– Alltså, en till två timmar varje kväll! Själv är man nöjd som förälder om man lyckas slita bort barn från YouTube och annat för en kvart här och där och träna lite schack.

Men Agnar Tomas Moller och Siguringi Sigurjonsson lyckades i alla fall skapa ett schackäventyr för de 17 barnen som reste från Reykjavik till Hasselbacken Chess Open.

– Den här tiden på året passar jättebra för skolbarn att åka, och i början på sommaren började jag och min schackgrupp titta på en resa till Stockholm, berättar Agnar Tomas Moller.

Siguringi Sigurjonsson hörde talas om planerna, och hans schackgrupp ville hänga på. Plötsligt var det en trupp på 17 barn redo att åka till Stockholm, och spela i Hasselbacken Chess Open.

Hur har ni haft det?

– Det har varit jättebra. Stockholm är ju en sån vacker stad också. Det finns mycket att titta på. Och vad gäller turneringen så har resultaten varit helt okej för de flesta.

Hann ni med ett besök på Gröna Lund?

Agnar och Siguringi tittar på varandra och skrattar:

– Nej du, det blev mest schack!

Planerar ni att göra en liknande resa nästa år?

– Varför inte? Flygtiderna passar bra, och vi tycker att det en behaglig resa fredag till söndag, säger de.