feb 242019
 

IM Pontus Sjödahl . Foto: Lars OA Hedlund.

Inom kort inleds Lag-VM, där Sverige är ett av de 10 lag som gör upp som medaljerna i den öppna klassen. Som rapporterat tidigare skickar Sverige ett ungt lag med Nils Grandelius, Hans Tikkanen, Erik Blomqvist, Axel Smith samt Linus Johansson. Schack.se har inför turneringen intervjuat Pontus Sjödahl från Elitkommittén.

Var det oväntat att få frågan och med så kort varsel?

Ja mycket oväntat! Inom EK bestämde vi oss snabbt för att göra allt vi kan för att ställa upp med ett så starkt lag som möjligt och jag är otroligt glad att vi lyckades. Ett stort tack främst till spelarna som lämnat snabba raka besked och gjort flera uppoffringar, samt till Schackakademin för generöst ekonomiskt stöd. Kollegor inom EK har jobbat hårt för detta. När vi fick frågan hade vi ingen budget och 48 timmar på oss att tacka ja till en turnering som skulle börja 14 dagar senare.

– Sverige har för närvarande ingen förbundskapten, hur gick laguttagningen till? Finns det några riktlinjer ni använt er av?

I frånvaro av FK har vi inom EK kollektivt skött laguttagning. Några principer har varit:
-Eftersom det är OS-lagets starka prestation som gav oss denna chans var det självklart att först fråga OS-spelarna.
-Speciellt viktigt att Nils är med på grund av sin särställning som elitspelare i världsklass.
-Så starkt lag som möjligt med tanke på det förväntat starka motståndet.
-Väga in EKs riktlinjer som förenklat baseras på aktuellt ELO-tal men även ställer krav på viss aktivitet (ca 20 tävlingspartier per år).

Vi fick tyvärr två återbud från OS-spelarna, Tiger och Jonathan, men landade i två goda ersättare i Axel och Linus.

– I startlistan har de andra lagen 6 spelare på startlistan varav en är coach, men Sverige har bara 5 spelare. Har vi ingen coach på plats eller tränare som kan hjälpa laget? Om inte, varför?

Nja, den sjätte ”spelaren” är bara kapten och får inte spela. Vi bestämde oss för att åka fem spelare där kaptensrollen läggs på en av spelarna. Hans Tikkanen kommer att vara kapten på plats och vi har diskuterat principer för laguttagning, vilka har förankrats hos samtliga spelare. Vi arbetar nu för ett upplägg där vi erbjuder spelarna sekundanthjälp på distans. Det är ett modernt sätt att jobba för elitspelare och något som vi diskuterat tidigare men aldrig provat.

– Vad har Sveriges Schackförbund för ambitioner och förväntningar inför turneringen?

För Sverige och svenskt schack är detta en unik möjlighet att synas i elitschackets absoluta finrum. För våra elitspelare är det en unik möjlighet att utvecklas i matcher mot världseliten. Vi har faktiskt inte ställt upp några förväntningar på resultat än. Rankingmässigt är vi på 10:e plats av 10 men jag tror vi har goda chanser mot flera av lagen och hoppas på ett par segrar!