jun 022019
 

I intervjun med Pia Cramling pratar hon om toppkampen i GP med Pontus Sjödahl. Först efter remin mot Jobava i sista ronden trodde hon på möjligheten att hinna ifatt Pontus Sjödahl. Foto: Lars OA Hedlund

GM Pia Cramling, Wasa SK, vann Deltalift Open på sensationella 7,5 poäng på 8 ronder, och lyckades med den bedriften även dela GP-segern med IM Pontus Sjödahl, Västerås SK. Schack.se har pratat med Pia efter turneringshelgen:

Grattis till vinsten! Hur kommer det sig att spelet flöt på så bra just i Tylösand?
– Jag vet inte varför det gick så bra nu men jag trivs väldigt bra i tävlingen. Hotel Tylösand, där vi spelar är mycket charmigt och ligger så fint vid havet. Jag kom direkt från Frankrike och hade inte sett familjen på ett bra tag och det blev ännu roligare att spela tillsammans.

Tycker du weekendturneringar passar dig?
– Både och. Jag hade svårt för weekendtävlingarna i början eftersom jag inte gillar dubbelronder. Det är i stort sett bara i de svenska weekendtävlingarna som jag spelar två långpartier på en och samma dag. Speciellt sista dagen när man startar nio på morgonen och sedan nästa rond redan vid 14 är väldigt tuff. I Tylösand var det bättre där fick vi en extratimme efter morgonronden och den behövde jag!
– Det jag gillar är att tävlingarna är korta även om det är mycket intensivt under de tre dagarna. Jag åker alltid med familjen och det är så kul att spela tillsammans.

Siktade du mer på att försöka vinna GP-serien eller på att vinna turneringen?
– Jag såg Pontus som oslagbar men hoppades komma före Jonny Hector i Tylösand och gå förbi honom i GP-serien. Först efter att jag hade spelat remi mot Baadur Jobava i sista ronden förstod jag att jag hade chans att vinna GP-serien!
– Jag brukar försöka att inte ha resultat inriktade mål – det fungerar inget bra för mig. Mitt fokus är att hitta spelglädjen. Då kan jag få spelet att flyta bättre och prestera.

– Tycker du formatet på GP-turneringarna är bra eller hade du velat ändra något?
– De svenska GP-tävlingarna har blivit väldigt populära som de är. Jag själv skulle föredra att spela långsamma snabbschackpartier hela helgen ungefär med den betänketid vi hade i snabbschacket i Tylösand. Men jag tror de flesta svenska spelarna vill ha några långpartier också.