jan 302019
 

[LÄS ALLT OM GIBRALTAR] Här är alla artiklar om Gibraltar Chess 2019.

Erik Hedman mötte i första ronden Artemiev, samma ryss som inför sista ronden leder hela Gibraltar Chess. Foto: GibChess (David Llada, Niki Riga, John Saunders)

Erik Hedman, som fyller 43 i år, säkrade IM-titeln efter vinst mot David Gavrilescu (2479) i rond 9 i Gibraltar. Schack.se har en färsk intervju med Erik.

Stort grattis till IM-titeln! Hur gick tankarna inför 9:e ronden? Var inställningen alltid att spela på vinst eller var du inne någon gång på att hålla remi för att i stället vinna i 10:e ronden?

– Hade faktiskt inga tankar alls på titeln förrän efter partiet. Jag hade helt gett upp hoppet efter den smärtsamma förlusten i rond 7 och sedan tänkte jag att hoppet var ute efter det tråkiga 8:e partiet. Det var inte förrän jag var tillbaka på hotelrummet och själv kontrollräknat och sett ditt inlägg här på schack.se som jag visste säkert.

Hur gick tankarna efter partiet mot Matlakov? Kände du dig nöjd eller missnöjd?

– Nöjd med resultatet fast sen kom alla kommentarerna från kända och okända personer i spellokalen dagarna efter. Då kändes det mest pinsamt. Såg Dh3 Kf8 Dh8+ Th7 Df6 Sg4 Dg6 men missade helt Se5! Ingen av oss hade dock sett f5 istället för Df6 men även det är ju lätt vinst… Sen kom partiet mot Kunin där jag inte var i närheten att se Sb4 i slutställningen… Så det känns väldigt skönt att äntligen träffa rätt med Lh5 i dagens parti även om jag senare tydligen missade matt i 10 med De7 istället för Txg3. Jag är ju tydligen aldrig nöjd 🙂

Varför tror du att spelet stämde så pass bra just denna turnering?

– Jag spelade Qatar Masters 2014 där jag hade bra resultat mot de 6 GM jag mötte på de 9 ronderna. Det var/är samma känsla som här. Förväntan och stor spelglädje i en härlig atmosfär med världsstjärnor vart jag än vänder blicken!

Hur ser turneringsspelandet och ambitionerna ut för dig nu?

– Jag är ju nu i samma ålder Kramnik och Kasparov var när de slutade med schacket…

– Skämt åsido, jag har tankarna att spela ytterligare någon stark turnering under våren men inget planerat i detalj ännu. Ser annars bara fram emot att komma hem och träna inför nästa event, blodad tand!

Hur går tankarna inför sista ronden?

– Inte mer än att jag ser fram emot ett sista svart parti i turneringen 😊

Snabba frågor:

Två remier eller en vinst och en förlust? Med facit i handen, två remier.
Öppna eller slutna ställningar? Öppna.
Läsa en strategibok eller lösa kombinationer? Läsa en strategibok.
Snabbschack eller blixt? Blixt.