jan 302020
 

Schackvärldsmästaren Magnus Carlsen intervjuas av Ingemar Falk, webbredaktör på schack.se Foto: Lars OA Hedlund

BILDER: [Lars OA Hedlunds bilder från pressträffen med Magnus Carlsen]

Schack.se fick en egen intervju med schackvärldsmästaren Magnus Carlsen på torsdagen. I intervjun berättar han hur han följer svenskt schack, berömmer Schackfyran och öppnar för spel i en turnering i Sverige.

Här följer hela intervjun:

Den första frågan jag fick med mig inför presskonferensen var om den skulle handla om att du skulle börja spela för Sverige sedan du lämnat norska schackförbundet.
– Haha. Nej, så blir inte fallet. Jag beklagar, skrattar Magnus Carlsen.

Följer du svenskt schack någonting? Nyheter och spelare och så?
– Jadå. Nu har ju Nils (Grandelius) varit involverad i flera av mina VM-matcher. Men numera är han kanske mer involverad i danska förbundet med tanke på var han bor. (Köpenhamn).
– Jag tycker det är spännande det ni fått till med Schackfyran med så många barn som spelar schack i skolan.
– Och så väntar jag spänt på att någon svensk ska ta steget upp i världseliten, men hittills har jag fått vänta förgäves.

Om du skulle få en inbjudan att synas i en av riksfinalerna i Schackfyran. Hur skulle du ställa dig till det?
– Jag har ju hjälpt till med samarbetsprojekt mellan Norge och Sverige tidigare i höst så absolut – vill Sveriges schackförbund ha med mig på Schackfyran så är de välkomna att fråga mig.

VM-matchen stundar i höst. Håller du på att bygger upp ditt VM-team just nu?
– För att vara helt ärlig, är ingen motståndare utsedd än. Det får kandidatturneringen utvisa. Men det är klart att jag redan nu tänker på ett VM-team men 1) ingen motståndare är klar, 2) jag har inte sagt till någon bland de spelare jag tänkt på att ha med i teamet.

Magnus Carlsen var på gott humör under intervjun. Foto: Lars OA Hedlund

Du har spelat turneringar tidigare i Sverige. Minns du dem?
– Oh ja! Jag har fina minnen från mina turneringar i Sverige. Jag spelade Salongernas IM här i Stockholm, och så var det Pelaro IM Schweizer 2002 där jag hade en ratingprestation på 2400 trots att min rating då bara var 2100. I Salongernas tävling tog jag min andra IM-norm.
– Och så var det ju Sigemanturneringen också förstås.

Just ja, då hade du precis blivit stormästare, va?
– Haha. Det stämmer. Det var många som hoppades på att jag skulle ta den sista stormästarinteckningen i just Sigeman, men nu blev det inte så.

Vad skulle göra att du spelar en ny turnering i Sverige? När jag arbetade med Rilton Cup försökte jag åtminstone få din pappa att komma till den turneringen, men misslyckades med det.
– Ja, han verkar ju föredra Reykjavik Open. Men om ni lyckas ha ännu sämre väder – med någon varm dag då och då, så kommer de säkert gärna till Sverige och njuter…, skrattar Magnus.

Och för din egen del? Vad skulle locka dig till att spela i Sverige?
– För min egen del handlar det om att få en sportsligt stark turnering. De sista åren har jag haft lite diskussioner med TePe Sigeman att komma dit – men det har inte gått att få till ett ännu starkare startfältet som gör det sportsligt intressant för mig.
– Men samtidigt vill jag säga att du ska inte bortse från mitt nya kontrakt med Unibet som huvudsponsor. Det samarbetet skapar helt nya möjligheter att få till en turnering i Sverige där jag är med i startfältet.