jan 032019
 

Jonas Sandbom längst till höger på bilden. Foto: Lars OA Hedlund.

Rilton Cup har nu kommit lite mer än halvvägs och efter gårdagens rond har två tredjedelar av turneringen spelats. Enligt turneringsdirektören Jonas Sandbom har arrangemangen gått väldigt bra hittills, då arrangörsstaben är ett väl sammansvetsat gäng som har hållit i turneringstrådarna ett bra tag.

Han berättar att det dock uppstod ett par mindre problem vid starten som kan relateras till anmälningsförfarandet och pekar ut VM i snabbschack som ett annat problem.

– Det medför att vi kommer att få ändå svårare att locka till oss spelarna alldeles under den yttersta världseliten. Något vi haft större möjlighet till tidigare.

Vidare säger han att man från arrangörshåll har lagt extra resurser på att försöka stävja fusk.

– Vi har utsett en domare som är ansvarig för detta och dessutom utför vi varje rond en utlottning av spelare som vi visiterar. Precis som de senaste åren har vi en garderob där alla spelare och all publik måste lämna in sin elektroniska utrustning, säger Jonas Sandbom.

På onsdagen blev det klart att det blev ett nytt deltagarrekord i Rilton Cup, med 398 deltagare vilket med råge slår rekordet om 362 starter från ifjol. Glädjande men det medför också nya utmaningar, enligt turneringsbasen.

– Mitt och Riltonkommitténs mål är att ge alla spelare bra spelförhållanden. Continental är utmärkt hotell med fina lokaler och kompetent personal men utrymmena är trots allt begränsade och ju fler deltagare desto mindre plats för analys med mera.

Syftet med att flytta Rilton Cup från Clarion Hotel Stockholm till Scandic Continental var att just att tillåta turneringen att växa och det har man lyckats med, konstaterar Jonas Sandbom.

– Det har varit ett stort lyft. Jag tyckte också mycket om Clarion, men där fanns inte samma utrymmen och läget var i och för sig centralt, men inte lika centralt som Continental.

Kan då turneringen växa ännu mer?

– Ja, vi kan kanske ta 30 spelare till utan att det skulle försämra spelförhållandena allt för mycket.

Jonas Sandbom säger att han i stort sett enkom fått positiva synpunkter från deltagare, förutom en herre som inte är helt tillfreds med att behöva lämna ifrån sig sin mobil, men finns det enligt honom själv någonting som går att förbättra?

– Det  finns säkert saker som går att förbättra. Anders Grandell som är ledamot av Riltonkommittén har tagit fram en Rilton-app. Han har också tagit fram ett webbformulär för spelarna så att det ska kunna göra sina ”personliga” anmälningar via detta. Personligen tycker jag att det är en mycket bra lösning. Den kan dock förbättras ytterligare och jag ska föra en diskussion med Anders och Riltonkommittén om hur det ska gå till.

Han säger att han också skulle önska sig en lösning där turneringens utländska deltagare i större utsträckning kan betala sin startavgift via banköverföring istället kontant på plats.

– Det sista känns som viktigt att hitta en bra lösning på. Jag skulle också önska att hotellets Internet funkade bättre. Vi har haft problem med våra webbkameror som vi inte fått att fungera, säger Jonas Sandbom.

Årets höjdpunkt, hittills, då?

– Det skulle jag nästan säga är Anna Cramlings framträdande på Tv4. Hon är en riktig schackambassadör.

Rilton Cups hemsida