Nov 172018
 

SK Kamraternas starke schackspelare Olle Häggström är med i panelen när AI ska diskuteras. Ett hett ämne – även i schack. Foto: Mostphotos & Wikimedia.

[LÄNK] Se de 10 partierna mellan Alpha Zero och Stockfish.

När Alpha Zero krossade världens starkaste schackdator Stockfish blev styrkan i en AI-robot plötsligt väldigt konkret.
Den konstgjorda intelligensens påverkan på våra liv är ämnet för en paneldiskussion på Café Athen i Lund torsdagen den 22 november.
En av de inbjudna är SK Kamraternas starke spelare, Olle Häggström (2188). Han är med i panelen som matematisk statistiker från Chalmers, och som varnar för AI:ns konsekvenser.
Schack.se har intervjuat Olle Häggström om hur han ser på Alpha Zeros framfart på schackbrädet, och var schackdomarna i framtiden kan behöva leta för att hitta fuskare – innanför pannbenet.

När du såg Alpha Zeros schackpartier. Blev du förtjust eller förskräckt?
Olle Häggström svarar:

– Väldigt mycket både och. Läs gärna mitt blogginlägg om matchen.

Hur ser du på schackets framtid. Kommer AI utveckla schacket eller kommer det att förstöra spelet på grund av fusk?
– Ett intressant moment blir när schackspelare börjar bygga in elektronisk hårdvara innanför pannbenet, och integrera med hjärnan. Initialt kommer det nog att uppfattas som fusk, men en transhumanist skulle kanske uppfatta det som ett legitimt steg i förbättrandet av den mänskliga naturen.

Från att vara bra schackspelare till att en AI-robot tar över arbetsuppgifter som trafikpolis eller kassörska. Hur stort är det steget?
– Stort.

Ska vi vara rädda för AI?
– Riskerna är enorma.

Det finns ju ”domedagsfilmer” som Terminator och Matrix där smarta robotar tagit över världen. Kan vi verkligen få en sån framtid?
– Risken att smarta robotar tar över världen om vi inte hanterar teknikutvecklingen rätt är värd att ta på allvar. Hollywoods (dramaturgiskt nödvändiga) idé om en långdragen strid mellan robotar och människor är dock inte så sannolik. Troligare är att vi förintas snabbt och enkelt på något vis som inte gör sig på vita duken.

Nu har ju Alpha Go också slagit världens bästa GO-spelare. Finns det ngt brädspel som vi kan besegra ett AI-program?
– Vet ej. Det skulle kanske vara en intressant utmaning att skapa ett brädspel specifikt designat för att låta människan motstå AI. Eventuellt finns inspiration att hämta i sådant som AI ännu är dåligt på, som Winograd Schemas.

Om du får ge ett råd till oss människor hur vi ska förhålla oss till AI. Vad är det?
– Sätt press på våra politiker att ta frågan om sociala konsekvenser av AI och om AI-risk på allvar, och att inte se framtida teknikutveckling som ristad i sten utan som något vi med kloka beslut kan påverka i dag.

[LÄS MER] Här på Dagens Arena utvecklar Olle Häggström ämnet, hur han ser på AI-frågor.

[LÄS MER] Så blev Alpha Zero så bra på schack.