jul 282019
 

WGM Vaishali R slog GM Jonny Hector och säkrade en GM-norm i slutronden. Hon är dock inte värst i familjen då lillebror Praggnnanadhaa vann hela kalaset. Foto: Lars OA Hedlund.

När indiske underbarnet Praggnanandhaa R (R står för Rameshbabu) för cirka 13 månader sedan blev stormästare i schach var han den näst yngste igenom tiderna som hade nått denna milstolpe. Den unge indiern hade fört en kamp mot klockan (eller åldern) för att hinna bli den yngste stormästaren någonsin men Sergey Karjakins rekord från 2003 stod pall.

Nu är dock Praggnanandhaa, med god marginal, den yngste vinnaren av Xtracon Chess Open någonsin och det får betecknas som en skrällseger med tanke på att 13-åringen var rankad 21:a inför turneringen.

Inför sista ronden ledde han med en halv poäng före en kvartett spelare och mötte ett annat underbarn i slutronden, nämligen amerikanen och Sverigebekantingen GM Samuel Sevian. Sevian var en av de fyra som kunde snuva indiern på titeln och han gjorde sitt absolut bästa. Amerikanen pressade hårt i damslutspelet men det stod skrivet i skyarna att det skulle bli en indisk seger och Praggnanandhaa stod emot. Han höll remin och då inget av de övriga jagande kunde avgöra sina partier så vann 13-åringen.

Praggnanandhaa, som utan tvekan kan komma att bli en utmanare om VM-titeln i framtiden, fick ihop 8½ poäng på de tio ronderna och kom i mål en halv poäng bättre än GM Aryan Tari, GM Gabriel Sargissian (som spelade remi i slutronden mot svenske förhandsfavoriten GM Nils Grandelius), GM Evgeny Postny, Sevian och danske GM Allan Stig Rasmussen. Grandelius blev bäste svensk med 7½ poäng och delad 6:e plats (efter särskiljning hamnade han på 10:e plats).

Familjen Rameshbabu fick inte bara en vinnare i Xtracon då Praggnanandhaas stora syster WGM Vaishali tog en GM-norm i turneringen. I slutronden besegrade hon GM Jonny Hector och slutade likt Grandelius på 7½ poäng. En riktig fullträff för denna indiska schackfamilj, med andra ord. En annan GM-norm säkrades av danske IM Kassa Korley.

Näst bästa svenska spelare blev GM Pia Cramling som i slutronden besegrade finske FM Eero Valkama. Hon fick 7 poäng, likt FM Martin Jogstad som slog isländske IM Guðmundur Kjartansson och FM Tom Rydström som vann dansken Morten Andersen.

Bakom dessa kom sedan ett gäng svenskar på 6½ poäng och för fullständing resultatrapportering hänvisas till Chess-Results, se länk nedan.

Turneringshemsidan
Chess-Results