jul 112019
 

IM Linus Johansson tog sin första vinst i Sverigemästarklassen. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Tiger Hillarp Persson återtog kommandot i Sverigemästarklassen i den sjätte ronden när han besegrade IM Rauan Sagit som inför partiet delade ledningen i turneringen tillsammans med Hillarp och GM Erik Blomqvist.

Partiet mellan Hillarp och Sagit var en mycket komplicerad historia och förbryllade inte bara lekmännen i publiken utan även GM Stellan Brynell i kommentatorsrummet. I synnerhet den springare som Hillarp valde att spara på h2 tills det var dags för hästen att galoppera fram och ta över brädet i slutspelet. Hillarp behärskade komplikationerna bäst och Sagit fick konstatera sin första förlust i turneringen.

Blomqvist mötte GM Pia Cramling som hittills varit säker som ett bankvalv och trots att Sverigemästaren från 2016 länge såg ut att ha fördelen i partiet kunde Cramling kämpa sig tillbaka och ta sin sjätte remi på sex försök. Det innebär att Blomqvist numera är på odelad andraplats en halv poäng bakom Hillarp.

Länge såg han ut att få sällskap på andraplatsen av GM Axel Smith som såg ut att köra över GM Jonny Hector men Hector tog till alls sin rutin och la därtill en skvätt magi för att kravla sig ut. Det lyckades och Smith var säkerligen den som lämnade spelhallen mer besviken.

Dagens andra vinnare i sjätte ronden i Sverigemästarklassen var IM Linus Johansson som mötte unge FM Kaan Kücüksari. Kücüksari saknar fortfarande all form av cynism i sitt spel och gick på angrepp men valde att släppa sina löpare mot Johanssons springare. När det sedan blev slutspel dominerade Johanssons löparpar och segern var relativt enkel att ro i hamn.

Partiet mellan IM Martin Lokander och IM Michael Wiedenkeller blev en jämn historia. Lokander såg inledningsvis ut att få ett initiativ men det höll inte länge och partiet mynnade ut i en händelsefattig remi.

Efter sex ronder leder Hillarp med 4½ poäng, en halva före Blomqvist som i sin tur har en halva ner till Sagit, Smith och Hector.

Rond sju spelas imorgon klockan 15 och då möts:

Cramling – Lokander
Wiedenkeller – Hillarp
Kücüksari – Blomqvist
Sagit – Hector
Smith – Johansson

Lottning och resultat
Livepartier
Bilder av Lars OA Hedlund
Allt om SM i Eskilstuna