jul 132019
 

IM Rauan Sagit spelar för SM-titel och GM-norm. Foto: Lars OA Hedlund.

Det är bäddat för en rafflande upplösning i Sverigemästarklassen när slutronden drar igång klockan 11 imorgon. Framförallt blir mötet mellan GM Erik Blomqvist och IM Rauan Sagit intressant då bägge delar ledningen tillsammans med GM Tiger Hillarp Persson. Detta efter en oerhört händelserik näst sista rond.

Fyra partier av fem avgjordes i ronden och ställningen i toppen tajtades till ytterligare och då SM-titeln inte kommer att avgöras med kvalitetspoäng så är dessa av sekundär betydelse, dock inte helt utan betydelse. Ledartrion har tagit 5½ poäng av åtta möjliga och det står redan nu klart att ingen annan kommer att kunna blanda sig i titelstriden.

Tiger Hillarp mötte IM Martin Lokander som sedan han klev ombord i turneringen i rond tre har gjort ett avtryck. Inte bara har han plockat poäng, han har varit oerhört svårslagen och dessutom hållit motståndarna upptagna långt in på kvällarna. Så även Hillarp. Lokander såg länge ut att vara den som skulle gå hem med hela poängen men stormästaren försvarade sig skickligt och slutspelet var både långt och lärorikt. Till slut blev det remi och det gav både Blomqvist och Sagit chansen att komma ikapp.

Sagit har gjort sitt livs turnering och spelar imorgon inte endast för SM-titeln, han kan även ta sin första GM-norm. I åttonde ronden mötte han IM Linus Johansson och i en jämn ställning valde Johansson fel väg i slutspelet. Sagit kunde därmed inkassera sin fjärde vinst i turneringen och en delad första plats. Vid den tidpunkten dock inte med Hillarp som alltjämt spelade utan med Blomqvist.

Sverigemästaren från Uppsala 2016 mötte GM Axel Smith och fick tidigt en fördel när Smith gjorde sig skyldig till en miss. Blomqvist kunde successivt förbättra sin ställning och även om Smith lät honom jobba för vinsten var det aldrig någon tvekan om vem som skulle vinna partiet.

Tredelad ledning med andra ord och upplösningen blir elektrisk.

Dagens andra vinnare var GM Pia Cramling som efter sju raka remier tog hem sin första vinst i turneringen mot FM Kaan Kücüksari och GM Jonny Hector som besegrade IM Michael Wiedenkeller i ett veritabelt kampparti.

Slutronden drar som sagt igång klockan 11 imorgon och då möts:

Kaan Kücüksari – Martin Lokander
Tiger Hillarp – Jonny Hector
Axel Smith – Pia Cramling
Michael Wiedenkeller – Linus Johansson
Rauan Sagit – Erik Blomqvist

Resultat och ställning
Livepartier
Bilder av Lars OA Hedlund
Allt om SM i Eskilstuna