maj 032016
 

hasselNär fyra ronder har spelats i Hasselbacken Chess Open har en grupp med fem spelare tagit full pott. Dessa är ungraren Zoltan Almasi, argentinaren Sandro Mareco som i Sverige är registrerad för Alingsås SS, fransmannen Sebastien Maze, israelen Ilia Smirin och den enda nordbon i gruppen, norrmannen Frode Urkedal.

22-årige Urkedal är en av många starka, unga norska schackspelare som frodats i skuggan av Magnus Carlsen och Jon Ludvig Hammer. 2012 blev han norsk mästare i ett mästerskap där både Hammer och Simen Agdestein deltog och har sedan dess jobbat hårt för att nå stormästertiteln, något han äntligen lyckades med nu i april då han, liksom Axel Smith, blev utnämnd stormästare av Fide. I fjärde ronden i Stockholm slog han indiern Sasikiran och i femte ronden tar han sig an förhandsfavoriten Dimitry Andreikin som efter remin mot Axel Smith i tredje ronden slog Umeå-spelaren Viktor Forsberg.

I tätkvintetten finns ingen svensk men i den jagande klungan om 19 spelare som tagit 3½ poäng återfinns tre stycken. Dessa är stormästarna Erik Blomqvist och Axel Smith samt FM Bo Lindberg. Blomqvist som är en av våra absolut flitigaste toppspelare mötte ryssen Konstantin Landa i fjärde ronden. Landa tog tidigt initiativet men svensken kämpade på och kunde avveckla till ett bondeslutspel där han eventuellt hade en marginell fördel men det fanns nog aldrig någon chans att vinna.

Två svenska spelare som svarade för riktigt bra prestationer i fjärde ronden är Stefan Schneider (2359) och FM Joar Ölund (2339) som spelade remi mot Vladimir Onischuk respektive Eduardas Rozentalis. Remin mot Onischuk var Schneiders andra i rad mot en spelare över 2600.

I femte ronden som spelas klockan 14 på onsdagen möts bland andra Mareco och Almasi, Urkedal och Andreikin och Alexei Shirov möter amerikanska underbarnet Samuel Sevian. Blomqvist och Smith får båda möta indiska stormästare med svart och Bo Lindberg har vit mot holländaren Benjamin Bok.

Turneringens hemsida