maj 052019
 

Parham Magsoodloo har nu en vinst i bältet i TePe Sigeman. Foto: tepesigemanchess.com

[LIVE] 14.00: TePe Sigeman, rond 4 (kommentatorer: GM Stellan Brynell och GM Yasser Seirawan)

Det blev ingen bra svenskdag i tredje ronden av TePe Sigeman & Co. Chess Tournament på söndagen. Båda de svenska deltagarna förlorade sina partier och samtidigt kunde två av de utländska stjärnorna på riktigt presentera sig för publiken. Noterbart är att fyra partier har avgjorts i de tre inledande ronderna och på vinnarsidan har fyra olika spelare varit.

Det innebär dock inte att fyra spelare delar ledningen i turneringen, men mer om det lite senare.

Iran har över de senaste åren tagit ett stort kliv fram på schackets världsscen. Man anlitade bosniske stormästaren Ivan Sokolov som tränare för ett gäng unga mycket lovande spelare och har verkligen visat att det finns en enorm potential. Inte helt utan kontroverser, som incidenterna där iranska spelare vägrar möta israeliska dito, men så att landet om man fortsätter på den inslagna vägen på sikt kan bli en av världens starkaste schacknationer. Man har ett starkt befolkningsunderlag och lyckas man bygga vidare på de framgångar som redan rönts så är framtiden ljus.

Den som har rönt störst framgångar av den iranska gyllene generationen är Parham Maghsoodloo som ju vann en övertygande seger i Junior-VM i höstas. Han har sedan dess etablerat sig som en mycket stark spelare och det känns som att det endast är en tidsfråga innan 18-årige Maghsoodloo tar sig över 2700 och etablerar sig i den absoluta världstoppen.

Han inledde TePe Sigeman med en förlust i första ronden mot Gawain Jones men har nu reparerat skadan genom att besegra Tiger Hillarp Persson. Den unge iraniern spelade aktivt och hade en hel del manöverutrymme på damflygeln vilket han utnyttjade optimalt medan Hillarp inte blev lika lyckosam på kungsflygeln. Vinst för Maghsoodloo som därmed har tagit sig ikapp bland andra Hillarp.

Dagens andre vinnare blev indiske stjärnan Pentala Harikrishna, turneringens högst rankade spelare som visade sin klass i ett långt slutspel mot Nils Grandelius.

Bild från rond 3 på söndagen. Till höger Harikrishna. Foto: Johan Sigeman/tepesigemanchess.com

Harikrishna gick in i slutspelet med minimal fördel men tog successivt över initiativet och fick så småningom en vunnen ställning. Han hade sedan inga större problem att bärga fullpoängaren.

Därmed är Harikrishna i delad ledning med Gawain Jones som i tredje ronden spelade remi mot unge indiern Nihal Sarin. De båda har tagit 2 poäng på de tre ronderna, har vunnit varsitt parti och har en halv poäng på bland andra Hillarp och Maghsoodloo som även de har vunnti varsitt parti men också förlorat ett parti var.

Även Sarin och tysken Liviu-Dieter Nisipeanu delar tredje platsen med Hillarp och Maghsoodloo, Nisipeanu efter en remi mot Ivan Saric. Den sistnämnde sitter sedan i botten tillsammans med Nils Grandelius, båda har tagit 1 poäng på de tre ronderna.

Rond fyra spelas på måndagen klockan 14 och då möts:

Harikrishna – Sarin
Maghsoodloo – Grandelius
Jones – Saric
Hillarp Persson – Nisipeanu

Turneringshemsidan
Livepartier