Nov 132018
 

Schack är för alla åldrar. Så börjar du spela i en klubb. Både i en vanlig klubb, och i en schackklubb på din skola. Foto: Lars OA Hedlund

Många nya besökare har hittat till schack.se i samband med VM-matchen mellan Magnus Carlsen och Fabiano Caruana. Välkomna!

Har VM-matchen gjort dig inspirerad att börja spela i klubb? Alla kan börja spela schack, oavsett ålder. Här är en snabbguide till vuxna, barn, föräldrar, pedagoger och pensionärer.

För skolbarn, föräldrar och pedagoger:

SCHACKKLUBB I SKOLAN: Vill ni starta schackverksamhet på skolan? I så fall finns det hjälp att få från Sveriges Schackförbund. Genom vårt skolklubbsprojekt erbjuder vi utbildning i schackinstruktion för skolans pedagoger och ni får allt material som behövs för att börja spela och träna schack, till exempel 20 stycken schackspel. Och allt är gratis så länge ni startar en schackklubb.
[LÄS MER] Skolschack.
[INTRESSERAD?] Kontakta Sveriges schackförbunds kansli på kansliet@schack.se eller tel: 011-10 74 20.

[VIDEO] Elin och Alba berättar mer om schack i skolan

För skolbarn och pedagoger i årskurs 4:

SCHACKFYRAN är en rikstäckande tävling för fjärdeklasser som går ut på att alla skall vara med. Det är viktigare för klassen att få med många än att några få är duktiga schackspelare.
[LÄS MER] Schackfyran.
[INTRESSERAD?] Kontaktpersoner för alla distrikt i Sverige finns här. Du kan också kontakta Sveriges schackförbunds kansli på kansliet@schack.se eller tel: 011-10 74 20 så får du hjälp att komma i kontakt med rätt person.

[VIDEO] Elin, 10 år, berättar mer om Schackfyran

För vuxna:

HITTA EN SCHACKKLUBB NÄRA DIG. Det är aldrig försent att börja med schack. Runt om i landet finns det klubbar som har en aktivitet i veckan. Du kan hitta en schackklubb genom att surfa hit. Var beredd på att sidan kan laddas lite långsamt. Det finns ju många schackklubbar i Sverige.

För pensionärer:

I större städer börjar också schack för pensionärer växa rejält med schackträffar på dagtid. Stockholm har ett rikt utbud på sin sida för seniorschack.

För nybörjaren:

SCHACKREGLERNA. Här kan du snabbt lära dig schackreglerna.