sep 092019
 

Visst vore detta en drömbild att se i en VM-match om ett år: Magnus Carlsen mot Nils Grandelius. Men realistiskt sett behöver Grandelius överraska ordentligt i VM-cykeln. Foto: Fiona Steil Antoni

World Cup i schack som startar på tisdagen är en av flera fönster som står öppna till kandidatturneringen i Jekaterinburg 2020 dit åtta spelare kvalificerar sig. I World Cup kan två spelare kvalificera sig.
Vinnaren i kandidatturneringen får sedan spela en match om VM-titeln i schack mot världsmästaren Magnus Carlsen hösten 2020.
Här är en guide som visar hur man kan ta en av de åtta platserna i kandidatturneringen 2020, och där Nils Grandelius har två chanser:

De som kvalar in till kandidatturneringen i Jekaterinburg 2020 är:

A) De två bästa i FIDE Grand Prix som pågår just nu med flera deltävlingar. (Ställningen efter 2 av 4 deltävlingar: 1. Sjachrijar Mamedjarov 2. Alexander Gristjuk).

B) De två bästa i World Cup som avgjordes i september-oktober i Khanty-Mansiysk: 1) Tejmur Radjabov, 2) Ding Liren.

C) Vinnaren i FIDE Grand Swiss i 10–21 oktober. Nils Grandelius och Pia Cramling deltar.

D) Den spelaren som har haft högst medelrating under 12 månader (räknas februari 2019 till januari 2020.) Listan toppas av Ding Liren som redan säkrat sin plats i och med andraplaceringen i World Cup. Nästa spelare på tur att ta en plats via rating är således Anish Giri.

E) Förloraren av förra VM-matchen (Fabiano Caruana).

F) Ett wild card som delas ut.