jul 152015
 

152Nils_Grandelius_SM
Erik Blomqvist-Pontus Carlsson 1-0
Tiger Hillarp-Pia Cramling 0-1
Jonny Hector-Daniel Semcesen 0-1
Axel Smith-Emanuel Berg remi
Hans Tikkanen-Nils Grandelius 0-1

Efter femte ronden i SM-gruppen leder Nils Grandelius med en poäng före Emanuel Berg och Erik Blomqvist. Det ser bra ut för Grandelius men man får inte glömma att han har svart mot Berg i sista ronden.
Partiet mellan Erik Blomqvist och Pontus Carlsson blev väldigt spännande. Blomqvist hade bra spel men Carlsson försvarade sig hårdnackat. Till sist kom dock ett fel och då kunde Blomqvist kombinera till sig damen. Han vann den dock inte på bästa sätt vilket gav Carlsson chansen att sätta upp ett fort. När allt verkade vara under kontroll satte han plötsligt bort sin b-bonde och därefter var han helt förlorad.
Tiger Hillarp pressade Pia Cramling men han hittade aldrig något avgörande. Strax efter tidsnöden spelade Hillarp ett spektakulärt springardrag, 44.Sd6, men hans variantberäkning innehöll en rejäl lucka, vilket Cramling inte var sen att utnyttja, och hon kunde enkelt forcera fram sin första vinst i turneringen.
Axel Smith fick en skön fördel mot Emanuel Berg i kungsindiskt. Smith kunde pressa och manövrera utan någon större risk. Med 42.b4 valde han att forcera spelet men det ledde inte till något konkret och till sist var remin ett faktum.
Jonny Hector spelade väldigt originellt som vit mot Daniel Semcesen. Löparmanövern ner till b1 var väldigt överraskande och förmodligen också dålig. I diagrammet nedan är vi i 22:a draget då Semcesen fick chansen att offra.
Dagens längsta parti var det mellan Hans Tikkanen och Nils Grandelius. I ett spanskt parti utjämnade Grandelius relativt enkelt och när man kom in i ett slutspel med torn, löpare och två bönder på var sida trodde man på remi. Det var dock lite obekvämt för Tikkanen och när han tappade g2-bonden blev det farligt på riktigt. Trots heroiskt försvarsspel fick han se sig slagen efter 121 drag. Ett imponerande tekniskt parti av Grandelius.
Alla partierna kan spelas igenom nedan, och mer kommentarer finns i Stellans sammanfattning.

(Foto: Lars OA Hedlund)