okt 142018
 

Foto: Lars OA Hedlund

Sverigeettan GM Nils Grandelius tog en mycket fin skalp i tredje ronden av Europacupen i grekiska Porto Carras när han besegrade Tjeckiens storstjärna GM David Navara som svart. Drabbningen var en del i Vålerengas match mot tjeckiska storlaget AVE Novy Bor som är rankat tvåa i Europacupen och med stjärnor som GM Radoslaw Wojtaszek och GM Pentala Harekrishna inombords.

Ännu en fin skalp för svensken som kommer till Grekland efter en mycket bra prestation i OS i Batumi. Han har nu klättrat 31 platser på den levande ratinglistan och har 2677 i flytande Elo vilket givetvis är ett personligt rekord.


Matchen då? Den slutade oavgjort 3-3 vilket måste anses vara godkänt för Vålerenga (rankat femma). Världsmästaren GM Magnus Carlsen spelade remi på första bordet mot Wojtaszek.

Även GM Pia Cramling vann sitt parti i rond tre. Hon spelar som vanligt för Cercle d’Echecs de Monte-Carlo i damklassen. Cercle spelar i grupp B i damklassen och leder, har vunnit samtliga matcher, liksom Cramling partier.

GM Erik Blomqvist var även han en vinnare under dagen då hans norska klubb Nordstrand Sjakklubb besegrade Dardania från Kosovo och FM Isak Storme besegrade en serbisk IM i matchen mellan SK 1911 och Itaka från Serbien. Slutligen vann IM Christian Jepson en bra seger över tyske IM Christopher Noe när Nordkalotten vann mot luxemburgiska klubben De Sprenger Echternach.

I toppen av tabellen efter tre ronder är azeriska laget Odlar Yurdu som är ett av sex lag som inte har förlorat poäng. Vålerenga är på nionde plats med 5 poäng och Team Viking som tidigare rapporterats på tiondeplats med 4 poäng.

Allt om Europacupen