jan 172020
 

Grandelius blev överraskad av 6.Ld2 i Najdorf. Foto: Turneringshemsidan

Lucas van Foreest överraskade nog inte bara Nils utan alla åskådare när han valde att spela det extremt ovanliga 6.Ld2 mot Najdorf-varianten i Sicilianskt. Överraskningen tycktes dock fungera och van Foreest fick en behaglig ställning mot Grandelius, tills att han blev girig och tog ett torn på e6. En klart fördelaktig ställning förvandlades då till en förlorad ställning med hjälp av ett tornoffer som vit förmodligen missat. Grandelius styrde därefter säkert in i mål och kan notera sin andra raka vinst.

I Masters-gruppen blev det inga förändringar i toppen. Carlsen kom definitivt bättre mot Caruana men spelade inte precist i mittspelet och lät Caruana utjämna. Alireza Firouzja var pressad som svart i Najdorf mot Yu Yangyi men försvarade sig utmärkt i slutspelet och lyckades hålla remi.

Daniil Dubov spelade ett mycket fint parti i framskjutesvarianten i Caro-Kann mot sin landsman Vladislav Artemiev. Dubov fick terrängfördel och utnyttjade hålen i Artemievs ställning optimalt. Med Artemiev i tidsnöd gick det inte att hålla emot och Dubov anslöt därmed till jagargruppen på 3,5 poäng. Även Anish Giri vann efter att ha hanterat ett komplicerat mittspel väl mot Vladislav Kovalev. Kovalev har haft en mardrömsturnering och har endast 1 poäng på de 6 ronderna.

Grandelius har fått upp ångan med två raka vinster, men han är fortfarande en poäng bakom ledaren Pavel Eljanov. Eljanov vann med de svarta pjäserna mot Max Warmerdam som i en lovande ställning tidigt satte bort två bönder och gav upp i besvikelsen.

Under lördagen spelas rond 7 och då spelar Magnus Carlsen svart mot Viswanathan Anand och han skulle verkligen behöva få igång spelet om han ska vinna turneringen. Nils Grandelius spelar vit mot underbarnet Nodirbek Abdusattorov.