feb 132020
 

Deltagarna i Prague Chess Festival Masters. Foto: Turneringshemsidan

[LIVE] 15.00: Prag Masters, Nils Grandelius–Alireza Firouzja
RESULTAT & LOTTNING: [Prag Masters 2020]

Det är tre år sedan Nils Grandelius fick chansen i Norway Chess mot den yttersta världseliten. Startfältet i Prague Chess Festival kanske inte riktigt är på riktigt samma nivå, men det är utan tvekan en superturnering och Grandelius är faktiskt lägst rankad av de 10 deltagarna i Masters-gruppen.

I den första ronden spelade Grandelius vit mot Pentala Harikrishna, som han också mötte i Norway Chess för tre år sedan. Harikrishna spelade Taimanov-varianten i Sicilianskt och Grandelius valde den trendiga 6.g3-varianten. Svensken såg ut att vara den bäst förberedda och fick ett lovande slutspel med en merbonde men där vit behövde spela exakt för att behålla fördelen. Efter att ha valt fel väg i drag 23 kunde Harikrishna mer eller mindre säkra remin.

Det blev dock gott om spännande partier. Polacken Jan Krysztof Duda är uppe på nytt personbästa (2759,5) efter att ha besegrat David Navara med de svarta pjäserna i en komplicerad Najdorf. Samuel Shankland behandlade en typställning från Nimzo-indiskt mycket märkligt och hamnade snett tidigt. Vidit Gujrathi tog säkert hem segern.

Även Nikita Vitiugov vann ett hårt kämpaparti mot David Anton Guijarro där spanjoren vann öppningsduellen men ryssen vann partiet. Alireza Firouzja fick lite press mot Markus Ragger i damslutspelet men det räckte inte för att vinna partiet och det hela slutade istället med remischackar.

Under torsdagen får vi ett spännande möte där Nils Grandelius spelar vit mot underbarnet Alireza Firouzja. Partiet börjar 15:00 och kan följas på schack.se här. Turneringshemsidan finns här.