aug 132019
 

Nils Grandelius i intervju inför World Cup. Foto: Lars OA Hedlund

LÄS MER [Hela lottningen i World Cup] [Hemsida för World Cup]

Schack.se har nått Nils Grandelius (2691) som är i ett annat land för schackträning. Så här kommenterar han World Cup-lottningen.

– Man får säga att det är en bra lottning för mig.

Din motståndare i första omgången är Aleksander Rachmanov (2606). Hur väl känner du till honom?
Nils Grandelius svarar:

– Vi har mötts några gånger. Remier i långpartier, men jag har faktiskt slagit honom i blixt, vilket känns bra då många World Cup-omgångar avgörs i snabbschack eller blixt.

– Rachmanov är förstås en stark spelare, även om jag noterat att han tappat lite i rating jämfört med några år sedan. Vem vet, detta är kanske starten på en nysatsning för honom. Rachmanov har heller inte varit med i World Cup tidigare, så där är vi helt lika erfarenhetsmässigt.

Varje omgång i World Cup består av två långpartier. Om det är avgjort tar snabbschack och senare blixtpartier vid för att skilja ut en segrare. Förlorar du en match, så är du utslagen ur World Cup.

Hur har du gjort med flygbiljetten till World Cup-orten Khanty-Mansiysk?
– Returresan har jag till dagen efter finalen den 4 oktober… Men biljetten är ombokningsbar. Det vore märkligt att fastställa ett hemresedatum mitt under World Cup.

På Nils Grandelius lottningshalva finns 2700-spelaren Vidit Gujrathi, Indien, och världssexan Wesley So, USA, som kan vänta i omgång 2 och 3 om svensken går långt. Det är två motståndare som inte skrämmer Nils Grandelius.

– Mot Vidit har jag aldrig förlorat, och mot Wesley So har 2-0 i matcher.

Träningsmötet under SM i somras mellan Luke McShane och Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund

– Fast med det sagt, så tänker jag inte alls på dem. Nu är allt fokus på Aleksander Rachmanov och att försöka vinna första omgången. Annars är ju World Cup snabbt över för mig.

Du spelade träningsmatch mot britten Luke McShane under SM med det här World Cup-formatet. Vad tar du med dig från det mötet?
– Den matchen lärde mig mycket. Speciellt att det är tufft att ladda om till snabbschack efter två hårda långpartier. Det var nyttigt att känna på det.

World Cup startar den 9 september. Hur ser uppladdningen ut?
– Det blir som nu. Att träna och upprätthålla en hög schacklig nivå.

Och väl på plats i Khanty-Mansiysk, kommer du ha med dig sekundant?
– Nej, inte på plats. Det är alldeles för lång resa för det. Men jag får sekundanthjälp via internet under turneringen.

Schack.se har spårat upp ett tidigare parti mellan Nils Grandelius och Aleksander Rachmanov. Det spelades i spanska ligan i augusti 2016: