jan 282019
 


Nils Grandelius analyserar segern mot Wesley So.

[LIVE] 15.00: Gibraltar Chess, rond 7.
[ANALYSERA MERA] Gå igenom alla partier som spelats live i Gibraltar Chess.
[ANALYSERA MERA 2] IM Martin Lokander analyserar partiet Wesley So–Nils Grandelius.

I söndagens rond i Gibraltar Chess körde Nils Grandelius över världsstjärnan Wesley So med de svarta pjäserna, precis som för 8 år sedan i Malmö.

Segern innebär att svensken är i delad ledning, och på måndagen väntar en ny 2700-spelare.

Söndagens parti mellan Wesley So (vit) och Nils Grandelius blev en komplicerad Najdorf, där So sannolikt fick en lovande ställning ur öppningen. Men ställningen var extremt komplicerad.

När So sedan underskattade Grandelius bondedrag till b4 visade det sig att svarts angrepp hann före och Nils klev inte fel någonstans i komplikationerna.

En ren utspelning mot Wesley, som för blott 2 år sen stoltserade med ett ELO-tal runt 2820 och ansågs vara Carlsens främsta utmanare.

Med den här vinsten är Nils nu på liveratingen endast 8,7 poäng ifrån att slå sig in i 2700-klubben som första svenska spelare någonsin. En annan milstolpe var att Grandelius med segern mot Wesley So (2765) blev den svensk som besegrat en spelare med högst rating. Och inte bara det, Nils leder även Gibraltar delat och spelar vit på måndagen mot Le Quang Liem, Vietnam (2714).

Vår andra succéman, Erik Hedman, fortsätter att spela utmärkt schack. En komplicerad remi med de svarta pjäserna mot nordiske mästaren Johann Hjartarson gör att Erik ligger utmärkt till för en sista IM-norm nu när turneringen går mot de avslutande ronderna.

Pia Cramling lyckades bryta remitrenden med en vinst och vann gjorde även dottern Anna mot en högre rankad motståndare. Anna har nu tagit 2,5 poäng, lika många som sin far Juan Bellón som tyvärr förlorade.

De delar ledningen på fem poäng efter sex ronder:
Nils Grandelius, Sverige (2682)
Vladislav Artemiev, Ryssland (2709)
Levon Aronian, Armenien (2767)
Le Quang Liem, Vietnam (2714)
Ivan Saric, Kroatien (2690)
Baskaran Adhiban, Indien (2689)
Hikaru Nakamura, USA (2749)
David Navara, Tjeckien (2738)

Erik Hedman spelar vit mot en ung argentinsk IM – Tomas Sosa. Pia Cramling har tagit ut en bye i rond 7 på måndagen.