jun 102019
 

Nils Grandelius har mött Fabiano Caruana tidigare i Isle of Man. kanske möts de igen under FIDE Grand Swiss i oktober? Foto: John Saunders/Isle of Man Chess

LISTA: [De har kvalat in till FIDE Grand Swiss]

Nu är det 100 % klart. Sverigeettan Nils Grandelius har kvalat in till FIDE Grand Swiss som spelas 10–21 oktober i Isle of Man.

Det blir schackhistoriens hittills starkaste öppna turnering med 160 av världens bästa spelare, skriver FIDE på sin hemsida. I potten: Fyra miljoner kronor i total prissumma – och en plats i kandidatturneringen till vinnaren. En kandidatturnering som ska utse världsmästaren Magnus Carlsens nästa utmanare i en VM-match 2020.

– Det blir naturligtvis en av höjdpunkterna under året, troligtvis den starkaste tävlingen där de allra flesta dessutom är extra motiverade, säger Nils Grandelius till schack.se.

Nils Grandelius kvalade in genom att ha så pass hög snittrating som 2676 de senaste 12 månaderna. Trots sin höga snittranking är han rankad ”bara” 66:a, vilket säger en del om hur otroligt stark turneringen blir.

Vad blir ditt mål i FIDE Grand Prix?
Nils Grandelius svarar:

– Att försöka kvalificera mig till Kandidatturneringen, naturligtvis. Men kanske framförallt att få spela många hårda partier i rad mot mycket starkt motstånd, vilket ju är det roligaste man kan tänka sig!

Hur kommer du att förbereda dig?
– Jag kommer ju spela World Cup precis innan, så förhoppningsvis kommer jag inte hinna förbereda mig alls eftersom jag går långt i World Cup…
– Blir jag utslagen tidigt så hoppas jag kunna få förberett mig grundligt, inte minst fysiska förberedelser eftersom det är en så lång och hård turnering med elva ronder.

Din nästa internationella öppna turnering blir i juli, Xtracon Chess i Danmark, där du än så länge är topprankad. Har du spelat där förut, och hur ser dina förberedelser ut?
– Jag har spelat där flera gånger och stortrivs varje gång. Det är ett fantastiskt fint ställe, och alltid ypperlig stämning. Kan varmt rekommenderas till alla!
– Schackligt är det en normal öppen turnering, så jag kommer inte göra några specifika förberedelser utan bara träna på som vanligt inför.