feb 142019
 

Nils Grandelius är med 2694 i liverating rankad 47:a i världen. Foto: John Saunders/GibChess

Sverigeettan Nils Grandelius har haft en stark öppning på schackåret 2019. Sjundeplatsen i Gibraltar Chess har fört upp honom till 2694 i liverating. Aldrig tidigare har en svensk varit så nära den magiska gränsen 2700.

Nästa stora uppdrag för Nils Grandelius blir individuella EM som startar den 18 mars i Makedonien. Schack.se har intervjuat honom inför mästerskapet, där han bland annat berättar hur han förbereder sig.

I tidigare EM har du åkt för att kvala in till World Cup också. Nu är den platsen redan säkrad. Förändrar det någonting inför det här mästerskapet?
Nils Grandelius svarar:
– Ja, målet förändras ju från att i första hand kvalificera, till att i stället försöka vinna tävlingen. Det ger en mer avslappnad inställning, där jag i första hand bara kan fokusera på att spela bra schack.

Sedan Gibraltar har du spelat i två ligor, den tyska och den engelska. Gillar du speciellt att spela serieschack?
– Jag gillar generellt att spela lagschack – det är en rolig extra dimension att kämpa inte bara för sig själv utan även för andra. Naturligtvis extra roligt att få spela med goda vänner mot starkt motstånd, vilket det ges i brittiska och framför allt tyska serien.

Om du ser tillbaka på turneringen i Gibraltar. Vilka tre saker är du mest nöjd med?
– Jag är nöjd med att jag lyckades spela mitt eget spel större delen av turneringen, oavsett motstånd. Mitt intryck är att man lär sig mer om man fokuserar i första hand på sig själv, snarare än på motståndarna. Att jag lyckades spela ut Le Quang Liem från ingenting alls var också skoj, samt naturligtvis vinsten mot Wesley So.

Du är just nu topp 7-rankad i EM. Vad är ditt mål?
– Mitt mål är bara att försöka spela bra schack. Normalt anmäler sig flera starkare spelare kort inför turneringen, så jag räknar med att det kommer bli stenhård konkurrens.

Hur förbereder du dig inför EM?
– Välbehövlig semester efter allt spel, sedan får jag analysera de senaste partierna mycket grundligt och justera det som behövs inför EM. Samt ett spännande träningsläger!

Hittills finns tre svenskar på startlistan i individuella EM: Grandelius, Tom Rydström och Alexander Hart.