sep 102019
 

Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund

Sverigeettan GM Nils Grandelius befinner sig nu i ryska Khanty-Mansiysk där han på tisdagen gör sin första start någonsin i World Cup, en turnering som är ett led i VM-cykeln och ger honom möjlighet att kvalificera sig till kandidatturneringen 2020. Första ronden spelas idag klockan 12 svensk tid och då möter svensken GM Aleksandr Rakhmanov från Ryssland.

Inför avfärden till Khanty-Mansiysk (och när han väl var på plats) ställde schack.se Grandelius några frågor:

Hur rankar du deltagandet i World Cup jämfört med andra milstolpar i din karriär?
– Det är nog den intressantaste turneringen hittills. Den är väldigt stark, men framförallt är något speciellt att vara del av VM-cykeln.

Hur taggad är du inför starten?
– Jag är jättesugen på att spela igen efter min långa paus. Viktigt är att vara helt med från start, eftersom matcherna är så korta.

Luke McShane och Nils Grandelius skakar hand inför det första partiet i sommarens träningsmatch. Foto: Lars OA Hedlund.

Hur viktig känner du nu att din träningsmatch med Luke McShane var i somras?
– Matchen var intressant och jag tyckte jag lärde mig en hel del saker. Det att få erfarenhet av själva matchkonceptet är något man inte riktigt kan lära sig på egen hand. Sedan återstår det naturligtvis att se om det hjälper.

Vad är nyckeln till framgång i turneringen, tror du?
– Nyckeln tror jag blir att hålla en jämn nivå utan allt för dåliga dagar. Om man inte förlorar något parti är det osannolikt att man förlorar matchen.

Vilken mental målsättning har du inför turneringen? Tar du det match för match kanske?
– Jag tar det match för match, det är nog nästan omöjligt att sia om resultat.

Hur har din förberedelse sett ut, förutom matchen mot McShane?

Bilder från World Cup-invigningen i går med svenska flaggan på scen. I talet avslöjade FIDE-presidenten Arkadij Dvorkovitj att kandidatturneringen 2020 ska spelas i Jekaterinburg. De två bästa i World Cup får biljetter dit. Foto: khantymansiysk2019.fide.com/

– Mestadels har jag tränat på som vanligt, eftersom det trots allt huvudsakligen är den schackliga allmänformen som avgör. Utöver det har jag spelat lite mer träningspartier i snabbschack, för att få mer träning i just det formatet. Slutligen naturligtvis en noggrann kartläggning av min motståndare och extra analyser på hans förväntade öppningsval.

– Sista förberedelserna är innebär mest att acklimatisera sig och vila ut efter den långa resan. Khanty-Mansiysk besökte jag 2010, men nu är det lite tidigare på hösten och därför mycket behagligare temperatur. Inte den mest spännande staden i världen, men helt okej.

– Jag är inte speciellt nervös utan tycker mest det ska bli intressant och kul att komma igång. Exakt hur matchen kommer utveckla sig är inget jag kan sia om, det får vi helt enkelt se.