maj 142017
 

Det blev delad seger mellan Nils Grandelius och Baadur Jobava i TePe Sigeman Chess Tournament som avgjordes i Malmö på söndagen. Båda fick 3 poäng på de fem ronderna och ska man hårdra det så blev det faktiskt Grandelius som vann då han fick bättre kvalitetspoäng, 7,25 mot Jobavas 7. Enligt turneringens officiella hemsida delade de dock segern vilket då måste gälla.

Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund.

Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund.

I sista ronden mötte Grandelius (som svart) Pavel Eljanov, som med sitt Elotal på 2755 är turneringens högst rankade spelare och måhända (med stor emfas på måhända) den högst rankade spelaren som någonsin spelat i Sverige. Eljanov som är en av världselitens mer underhållande spelare hade inte haft någon bra turnering och gick ut hårt med den uppenbara avsikten att inte ta några fångar. Han satsade högt och partiet var mycket spännande men Grandelius lyckades alltid hitta rätt försvar och såg ut att ha möjligheter att vinna partiet, och därmed bli ensam segrare i turneringen, men han lyckades inte avgöra och remi blev utfallet.

Så blev det även i partiet mellan Erik Blomqvist och Jobava där Sverigemästaren var den som förde spelet men Jobava försvarade sig bra. Han exponerade sig eventuellt en aning mot slutet och gav Blomqvist möjligheten att offra kvalitet men svensken avstod och partiet avvecklades i några få drag till remi.

Det var i dessa två partier som turneringen skulle avgöras då Nigel Short och Dronavalli Harika var redan avhängda i toppstriden och remin i deras parti gjorde inget annat än att säkerställa kvalitetspoängen. Sett till den var det alltså Grandelius som kom etta, före Jobava, och på tredje plats med 2½ poäng och vinst i det inbördes partiet, kom Erik Blomqvist, med lika många poäng som Eljanov.

En mycket bra insats av båda svenskar och extra glädjande är att se att Nils Grandelius numera börjar göra sig hemmastadd bland världens hundra bästa spelare.

Turneringshemsidan