jan 312019
 

[LÄS ALLT OM GIBRALTAR] Här är alla artiklar om Gibraltar Chess 2019.
[ANALYSERA MERA] Gå igenom alla partier som spelats live i Gibraltar Chess.

Nils Grandelius är efter den succéartade sjundeplatsen i Gibraltar Chess uppe i 2691,6 i liveratingen – och en 49:e plats på världsrankingen.

Det blev ingen tredje Gibraltar-förlust mot Nakamura för vår Nils Grandelius. Nakamura försökte sig på en skarp Najdorf med de vita pjäserna men Nils kom med en intressant idé med ett tidigt …d5 som omedelbart ledde till ett slutspel där bägge spelare hade väldigt få vinstchanser. Efter att Nils valt att spela …Lxb3 var det mer eller mindre oundvikligt att det skulle sluta med ett slutspel med olikfärgade löpare och remi. Med den avslutningen kom Nils på en 7:e plats med en ratingprestation på skyhöga 2771. Ratingtalet klockar in på 2691.9, det är alltså endast 8.1 ELO-poäng ifrån att Sverige för första gången har en spelare rankad över 2700.

Pia Cramling blev pressad i mittspelet av ryske Daniil Yuffa, men tycktes reda ut problemen när olyckan slog till. Ett olyckligt torndrag tillät ryssen att sätta matt i 1 drag, vilket förstås var en mycket tråkig avslutning på turneringen för Pia. Det gav även maken Juan Bellon Lopez chansen att komma ikapp med en skrällvinst med de svarta pjäserna mot stormästarkollegan David Larino Nieto. Både Pia och Juan slutade på 5,5 poäng. Dottern Anna förlorade sista ronden och slutade på 2½ poäng. Den färske Internationelle Mästaren Erik Hedman spelade mycket fint i öppningen och mittspelet mot Stefanova och fick upp en klart fördelaktig ställning. Tyvärr kom en miss i sista draget innan tidsnöden blev avklarad varefter Stefanova förvaltade fördelen till vinst.

Mycket drama utspelade sig dock på toppborden. Artemiev var en halvpoäng före Yu Yangyi, Vachier Lagrave samt Karthikeyan inför ronden. Yu Yangyi fick tidigt en mycket behaglig ställning från öppningen, men den glödhete ryssen spelade därefter ut kinesen efter noter. Artemiev vann även rond 10 och slutade som ensam segrare på fantastiska 8,5 poäng av 10. Utöver 25000 pund höstade Artemiev in 27,4 ELO-poäng och tillhör nu Topp 20 i världen.

En ännu större skräll var dock på bord 2, där 19-årige indiern Karthikeyan slog självaste Maxime Vachier Lagrave i en skarp Najdorf. Karthikeyan började knackigt med två remier i rond 1 och 2 samt förlorade mot Nakamura i rond 5. Därefter vann han fantastiskt nog de 5 sista partierna, varav 3 partier mot 2700-stormästare. Murali Karthikeyan blev därmed ensam 2:a på 8 poäng.

Slutställning:
1. Vladislav Artemiev 8½
2. Murali Karthikeyan 8
3. Nikita Vitiugov 7½
(…)
7. Nils Grandelius 7
98. Pia Cramling 5½
107. Juan Bellon Lopez 5½
114. Erik Hedman 5
233. Anna Cramling Bellon 2½